Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww mei 2016
Door: Ben Jacobs

Soms is het druk, soms is het minder druk. Bij drukke perioden kom ik niet aan schrijven toe, omdat  werk (en brouwen) dan voor gaan. Maar brouw ik niet en is het erg rustig (bijvoorbeeld in een meivakantie, waarvan ik tegenwoordig ook medegenieter ben), dan heb ik ook nog eens tijd om te mijmeren.

Bijvoorbeeld, over wat je nog meer kan met bier (behalve lekker wegdrinken) bijvoorbeeld in het geval van een wat minder uitgevallen brouwsel. In de pan bij vlees, vis, sauzen, etc. Zeker niet verkeerd. En ik weet nog van heel lang geleden dat mijn moeder een enkele keer de euvele moed had haar haar te spoelen met bier. Dat zou erg goed zijn voor het haar… alhoewel mijn vader daar anders over leek te denken. Nu, al houd ik dan van bier, ik ga er toch niet mee onder de douche, brrrrr, alleen die lucht al. Maar nu heb ik deze week ontdekt, tijd nemend voor de tuin, dat bepaalde planten helemaal niet meer op lijken te komen. Bij nader onderzoek blijken ze hun uiterste best te doen, maar kunnen niet opgroeien tegen de vraatzucht van de vele naaktslakken. En, zegt men, slakken houden van bier…

Bij mijn eerste groots opgezette aanval (’s avonds met zaklamp zoeken) zijn er door mijn toedoen tegen de 100 gesneuveld. Tja, hun geluk versus mijn planten, dan weet je het wel. Om ze dan toch nog een beetje geluk toe te wensen, wilde ik ze mijn bier als een goed lokkertje serveren. Zij die lekkere (fatale) slok en mijn planten hebben nog een kans.

Dus het bier gepakt dat ik toch niet meer dacht te gaan nuttigen. En glazen potjes ingegraven in de tuin. En nu na het vullen van al dat glas, wachten wij af…

Welk een deceptie, de volgende ochtend vond ik welgeteld maar 1 slak in slechts een van de potjes en die avond kon ik er weer een paar honderd met de hand verwijderen. Misschien hebben die slakken een wel heel goede smaak en blieven ze alleen maar lekkere lager of nog erger: Heineken.

Misschien dat jullie nog wat toepassingen van bier weten, maar ik denk dat nuttigen per glas toch de beste is.

Proost, Ben

Terug naar overzicht