Terug naar overzicht

Deans Cyber Corner, oktober 2014

tww oktober 2014
Door: Dean Southall

Geschiedenis van Bier Stijlen – 4: Bock

Bock is een sterke lager van Duits origine. Er zijn een paar verschillende stijlen:

  • herfstbock
  • maibock, een lichter, hoppiger versie voor de lente, 
  • doppelbock, iets sterker en moutiger, en
  • eisbock, een veel sterker versie, gemaakt door het bier te bevriezen en het ijs weg te nemen.

Het bier was voor het eerst gebrouwen in de Hanseatic dorp Einbeck in de 14de eeuw. Het was later gebrouwen in München. Door een verschil in accenten was het uitgesproken als ein Bock (een geit), daarom zie jij vaak geiten op de etiketten.

De Bock Stijlen

Herfstbock

Herfstbock is traditioneel zoet en tussen de 6.3 en 7.2% alkohol. Het is licht donker tot bruin. Er zou genoeg hops zijn zo dat het niet te zoet wordt. 

Lente /Mai Bock

Mai bock, ook bekend als helles/heller bock, is een helles lager die net zo sterk is als een bock. De geur is hoppiger dan een herfst bock en de kleur is gouden tot licht amber.

Doppelbock

Einbecker Winterbock

Einbecker Winterbock

Aventinus Weizen Eisbock

Doppelbock  is een sterkere versie van een herfstbock. Het was voor het eerst gebrouwen in München door de Franciscaner monniken. Doppelbock was hoog in alcohol en zoet, het was een soort vloeibaar brood voor de monniken tijdens vasten.

Eisbock

Eisbock is een traditioneel bier van het Kulmbach gebied van Duitsland. Het is gemaakt door een doppelbock te bevriezen en het ijs weg te halen. Het bier wordt dan sterker, tussen 9 en 13%.

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weten, heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag. Ik kan leveren aan de clubavonden. Stuur mij jouw e-mail adres en ik zal een prijslijst doorsturen. 

75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlands bieren. Als jij jouw eigen commerciële bier hebt gebrouwen dan laat mij het weten en  kan ik het in de winkel verkopen. Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.

 

Dean Southall

Terug naar overzicht