Terug naar overzicht

Maandbier April - French IPA

tww juni 2014

Door: Edwin de Redelijkheid & Erik Bakker

Op de clubavond van april stond ons eigen bier op tap. Een IPA die gebrouwen was met Franse Hoppen die eerder in dit  clubblad door Theo van de Voorde werden aangeboden. Het idee voor onze IPA was geboren na de wel erg smakelijke Black IPA die we in april vorig jaar op de gezamenlijke brouwdag hebben gebrouwen. Dat smaakte echt naar meer. Een eerste brouwsessie leverde, ondanks het stormachtige weer op moment van brouwen, een verfrissend lekker biertje op. Dat smaakte naar meer. Toen het bier voor de Brand Bierbrouwwedstrijd 2014 bekend werd, een IPA, was de keuze snel gemaakt. Het recept werd iets bijgesteld om binnen de ‘waarden’ van de wedstrijd te vallen en twee varianten, met ieder een andere intensiteit met betrekking tot de Dryhop-gift, werden uiteindelijk op fles afgevuld. Eén variant hebben we tegelijkertijd op een fust van de vereniging afgevuld (met drie gram suiker per liter). Na een proefsessie is van beide varianten een ‘winnaar’ gekozen. Toevallig was dit ook de variant die op het fust was afgevuld. Dus op de clubavond van april was dit voor ons een soort ‘generale repetitie’ voor de Brand Bierbrouwwedstrijd.

Op de clubavond was het geweldig om te zien dat bijna ieder tafel vol stond met ‘onze’ IPA (kodak-momentje!). De 13,5 liter waren al snel op (uurtje??). Uiteindelijk bleek de gemiddelde waardering op iets meer dan 7,5 gemiddeld uit te komen. Iets waar wij zelf uiteraard erg content mee zijn.

Tijdens het ONK in Wijlre op 24 mei, waar ook de winnaar van de Brand Bierbrouwwedstrijd kenbaar werd gemaakt, bleek helaas dat wij niet bij de 10 finalisten zaten (van 151 inzendingen in totaal). Toch wel jammer, maar met de goede kritieken over onze IPA in het achterhoofd gaan we hier zelf zeker nog mee aan de gang.

Hierbij willen we iedereen bedanken voor de positieve reacties en de uitgedeelde cijfers. Wellicht levert het toch nog aan het eind van het jaar een Wisselkei op ;-).

Terug naar overzicht