Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww november 2011
Door: Ben Jacobs

Ik hoop dat jullie van het vorige nummer hebben genoten, vooral van de artikelen die ons inzicht geven in de biergeschiedenis. Ook het blad Bier kwam in dit najaar met een artikel over Oerpils van Pilsener Urquell. Dus het leeft…

Daar gaat nog wel meer van komen, maar dat is voor later. Dit blad komt uit vlak ons kampioenschap: jammer dat het niet storm heeft gelopen. Weinig inzendingen. Blijkbaar is het toch lastig om specifiek twee bieren te maken, of is het niet altijd mogelijk de clubrecepten te bestellen en/of op te halen of naar een brouwdag te komen. Aan de vereniging zal het niet liggen, want alle mogelijkheden zijn er om een wedstrijdbier te brouwen. Wellicht is een enquête op zijn plaats om te kijken waar het aan ligt of uit te zoeken hoe de leden hierin nog meer geholpen kunnen worden.

Nog even iets over Ben bierbrouwen: dit keer heb ik voor het eerst een gist opgestart uit de resten van een lagering. De 1318, London ale II, beviel me zo goed in de oatmeal stout (tijdens bottelen gewoon proeven natuurlijk), dat ik terstond een gist starter voorbereidde en de restanten bier met gist overzette. Daarmee wil ik een winterbier gaan maken op basis van een baltic Porter. En ik had gelezen dat nu ook Erik Bouman van Brouwerij Klein Duimpje een Extreme Baltic Coffee Choco Mocca Porter had gebrouwen waarin ook de (wellicht door mij destijds beschreven) aromatische Ethiopische koffie is gebruikt. En dat leverde voor hem een tweede plaats op in een thema proeverij Extreme Nederlands bieren (zie bovengenoemd najaarsnummer van Bier). Ik hoop dat Erik en ik een keer een flesje van onze bijna dessertbieren kunnen uitwisselen. Maar dat gaf mij het idee om in een winterbier op Porter basis nu naast het zoethout ook koffie te gebruiken. En dan lang lageren natuurlijk en pas volgende winter opdrinken.

Proost, Ben

 

Terug naar overzicht