Terug naar overzicht

Verslag van de Polderbokse Brouwdagen

tww augustus 2009
Door: Co Stoop

Door Jos Groot en Co Stoop

Brouwdag 1 - 15 mei

Afgelopen vrijdag 15 mei zijn Ben, Arnoud en André al vroeg in Amsterdam, waar eerst even onder het genot van een kopje koffie de brouwplannen worden doorgesproken. Ikzelf kom om half 10 binnen en de mannen zijn dan net gestart met het schroten van de gerst. Zoals we weten is de Prael verhuisd van de Helikopterstraat in Zuid naar het centrum van Amsterdam, waar we na ons zomerreces al eens te gast mochten zijn.
Het was ook niet vreemd dat ik deze keer niet als ‘Josje Brinker’ steeds mijn vinger in de maischmolen hoefde te steken om de toevoer van de gerst te regelen want er stond een nieuwe, met twee motoren.
Co kwam ietsje later binnen; hij was afgeleid door al die vriendelijk zwaaiende dames in Amsterdam.

Het schroten ging dan ook vlotjes, veel en veel sneller dan op de vorige tropische brouwdag van de Poldebok op de oude locatie. (Op deze tropische brouwdag heeft Jan-Willem den Hartog nog naast de brouwkuip staan douchen i.v.m. de enorme hitte.) Al snel kon er gestort worden met 600 liter water met een temperatuur van 62 °C. Al met al hadden we een dik beslag. We hebben 100 liter water toegevoegd en we hebben ons aan het maischschema gehouden zoals op papier stond.

Aan ons was vandaag Yoeri toegevoegd één van de twee brouwmeesters van de Prael. Rond 12.30 uur zijn we aangeschoven aan de lange lunchtafel in de kantine van de Prael. Het was erg gezellig en we hebben heerlijk gegeten.

Nadat het maischschema klaar was hebben we het wort overgepompt in de filterkuip. Het wort werd daarna overgepompt naar de kookketel en we hebben het SG gemeten (1100). Toen, plotseling, gebeurde er niets meer. Het filter liep vast. Wat we ook probeerden, extra spoelwater, spoelwater aan de onderkant van de filterplaat, snijden etc, etc, niets. We hebben na veel vijven en zessen nogmaals het SG gemeten in de kooketel (1055). We hebben toen op aanraden van Fer besloten de handdoek in de ring te gooien, het wort weg te laten lopen en opnieuw te gaan brouwen…

Iedereen liep met terneergeslagen kop rond en toen hebben we als troost nog even een biertje gedronken aan de bar. Het was niet erg lang onrustig in Amsterdam, we zijn afgedropen!

Er wordt een nieuwe datum geprikt om opnieuw te brouwen. Fer maakt dit voor het eerst mee, oorzaak is onbekend.

Jos Groot


Brouwdag 2 - 15 juli

9:00 uur afgesproken bij De Prael. Lopend van metrostation Nieuwmarkt door de Zeedijk waar het leven tamelijk op gang gekomen is. Bij aankomst van de Prael eerst koffie.

Het schroten ging tamelijk vlot (er stond al 125 kg mout klaar) na geëmmer met de babyweegschaal en de schrootmolen
Was ‘standje 5’ nu fijn en ‘standje 1’ grof, of andersom? Na dat karweitje kon de mout gestort worden (zonder problemen), zie foto Arnoud met de rode spaan.
‘Ferry’, Praels brouwmeester had volgens afspraak alles onder controle, al was hij er op bepaalde momenten niet. Maar wij wisten toch ook wel die 15 hendels te bedienen. Volgens schema kon om 11 uur overgepompt worden naar de filterkuip. Deze keer dus wel dat laagje water onder het filterplaat, waardoor ook dit zonder problemen verliep.

Net als onze eerste brouwdag een uitstekende middagmaaltijd genuttigd samen met de crew van de Prael. Erg gezellig!

Verder met brouwen. Filteren. Spoelwater 5 maal 100 liter en terug naar de andere ketel om te koken.
Om 4 uur zou de borstel met een bootje worden opgehaald, opschieten dus. Door het kijkglas liep de laatste 200 liter best wel langzaam. Dus kappen die hap. 1000 liter is ook mooi.
Heeft de Prael onze hop nog bewaard? Hopelijk nog wel, anders hebben ze ergens vast nog wat staan. O ja, de kandijsuiker er nog bij.
Hierna gaat het brouwsel door de leidingen een etage lager om te koelen. Begin SG 1077. Niet gek, hè?
Als ons bier net zo lekker wordt als het wort zitten we goed. Na een paar Johnnies en Wilma's gedronken te hebben en een potje bier uit een lagervat was deze feestdag voorbij. Dus etenstijds en op naar de Chinees.

Co Stoop

Terug naar overzicht