Terug naar overzicht

Brouwerijbezoek of toch niet?

tww oktober 2008
Door: Ronald van Boven

Leuven, een prettige multiculturele studentenstad waar veel te genieten valt.

Daar gingen we dan, Leonie en ik. Net niet op de bonnefooi, maar met drie dagen voorbereidingstijd kwamen we wel in de buurt. Leuven was de keuze.

Er was een mogenlijkheid om de huisbrouwerij Domus te bezichtigen. Deze brouwerij aan de Eikstraat 14 is uniek. Via een pijpleiding is het rechtstreeks met de tap in de taverne verbonden. Bij aankomst bleek dat er alleen op vrijdag bezoek mogelijk was. Jammer maar helaas, dat feest kan niet doorgaan.
Toen we ook nog onderdak vonden in de Oude Brouwerij Keyser Carel aan de Lei no15, thans een luxueus bed en breakfast, stond ons een aangename vakantie te wachten.

We begonnen onze tocht in Bodegraven met de trein die ons naar Leuven moet leiden. In Rotterdam aangekomen, bleek de trein die wij moesten nemen niet reed (allee, die is defect die ga nie hee), maar gelukkig de volgende wel. Een uur later dan gepland kwamen we aan. (Die tijd hebben we later ruimschoots ingehaald.)

Uiteraard gingen we direct op zoek naar huisbrouwerij Den Domus. Ter plekke eerst in Brasserie den Domus een lunch genoten, een zeer prettig eetcafé met een uitgebreide kaart en prima eten voor een schappelijke prijs. Uiteraard hebben we ons de diverse bieren laten smaken. Hier hadden we twee dagen voor. Ik kan u verklappen, we zijn er aardig in geslaagd. Den Domus heeft een kaart met wel 50 verschillende bieren.

Enkele door ons genuttigde bieren die wij niet kenden waren:

  • Codomus het studentenbier. Een ongefilterd pils van 5%, lekker hoppig.
  • Nostra Domus 5.8% lichtzoetig met fruitig boeket.
  • John Martin's een door palm gebrouwen pale-ale van 5.8%.
  • Cuvee des Trols - Tourtel blond - Cristal 1928 - Grimbergen Goud

Helaas niet verkrijgbaar bij Den Domus was Engel.

Het vreemde aan Leuven is dat, welke bezichtiging we ook deden, we altijd weer bij Den Domus eindigden. Wij vermoeden enige afwijking in onze Tom-Tom.

Bij een biologische winkel ook even gekeken naar hun pakket. Zo'n acht verrassende bieren die ik niet eerder had gezien waaronder Boekweitbier. Wij kunnen Leuven, een place to ‘bier', een ieder aanbevelen.

Terug naar overzicht