Terug naar overzicht

Brouwdemo op het Bierfestival in Haarlem 5 augustus 2007

tww augustus 2007
Door: Menno Klaassen

Ook dit jaar was ‘t Wort wat weer vertegenwoordigd op het bierfestival op de Botermarkt in Haarlem. De afgelopen jaren was deze vaak op het laatste moment georganiseerd en vroeg het wat improvisatie. Dit jaar was de organisator blij dat ik hem belde want hij had in februari al een mailtje naar de club gestuurd maar geen respons gehad. Hij vond dat wij niet mochten ontbreken en de stand werd ons gratis aangeboden.

Haarlem vind ik zelf eigenlijk de leukste markt om een brouwdemo te geven dus heb ik besloten om daar zelf te staan. Doel van de demo is natuurlijk altijd proberen leden te werven voor de club; als het gebrouwen bier ook nog eens goed lukt, is dat mooi meegenomen. Het is namelijk erg moeilijk op zo'n dag exact je maisch schema aan te houden want je staat constant te praten. Maar goed, je moet je prioriteiten kennen: Brouwen of een demo. Volgens mij heeft Lidewij trouwens bewezen dat zo'n bier ook heel erg goed kan zijn en heeft er zelfs een prijs mee gewonnen.

Naar Haarlem komt normaal gesproken een leuk gevarieerd publiek van mensen die geïnteresseerd zijn in bier. Vanwege het mooie weer kwam het publiek vrij laat en waren er iets minder mensen dan vorig jaar. Er waren trouwens erg weinig clubleden, ik heb er welgeteld 3 gezien waarvan er 1 de stand zelfs straal voorbij liep. Wat de overige bezoekers betreft: velen van hen hebben vroeger ook wel eens wat pogingen ondernomen om ook zelf te brouwen, zijn zelfs het pakketten fase ontgroeid maar nooit lid geworden van een bierbrouwersvereniging. Meestal waren ze teleurgesteld in het gedoe met de flessen of de paar exploderende flessen. Als je ze vertelt dat we binnen de vereniging zelfs de kennis in huis hebben om de Beertenders en de Tapvaten weer op te vullen is hun interesse ineens weer helemaal terug. Geen gedoe met de flessen maakt het al een stuk beter.

Daarna nog een kleine uitleg dat we als amateurbrouwers allemaal de zelfde problemen hebben en dat we op de club alle kennis in huis hebben om die op te lossen. Het argument goedkope en verse ingrediënten evenals apparatuur via de inkoopcommissie deed het ook wel aardig. Al met al ben ik door mijn complete voorraad oude clubbladen heen geraakt en verwacht ik toch wel wat nieuwe gezichten voor de clubavond in september of voor de brouwcursus in oktober. Het hoge niveau van de vereniging kon nog eens onderschreven worden door de aanwezigheid van brouwerijen Klein Duimpje en Brouwerij de Molen.

In de komende tijd staan er nog enige brouwdemo's gepland: 26 Augustus Bierfestival in Sassenheim, 9 september Middeleeuws Jopenbier festival in Haarlem, september, braderie Nieuw-Vennep en verenigingenmarkt Hoofddorp en het PINT Noord Holland bierfestival in Heiloo. Voor Haarlem, Nieuw-Vennep, Hoofddorp en Heiloo zoeken we nog mensen die de demo willen geven. Het zou leuk zijn als het mensen uit de buurt zijn of lokale bekenden. Een hightech systeem is niet nodig want we moeten de mensen laten zien dat het geen dure hobby hoeft te zijn. Vaak is het wat improviseren met water en elektra maar is het erg leuk om te doen. Voor Haarlem kwam het speciale verzoek om daar met de koperen ketels te staan want het is een middeleeuw festival met ridders en alles, zelf ben ik op vakantie maar wie in monnik- of druïdekledij wil brouwen mag mijn brouwset gebruiken. Kledij wordt trouwens verzorgd door de Jopenbrouwerij. Als niemand in Haarlem wil staan met mijn koperen installatie dan zal Jopen hem zelf gebruiken of mijn brouwmaatje Marco. We missen dan alleen wel de publiciteit voor de club.

Qua brouwerijen en bieren waren er dit jaar het IKI bier, Proefbrouwerij, Jopen, de Molen, Klein Duimpje, de Schelde Brouwerij, de Leckere. De stands zien er tegenwoordig ook zeer mooi en uitnodigend uit, met bij iedereen een mooie collectie verschillende flessen om thuis nog eens kalm van te genieten. Naar mijn mening heeft de Porter van Klein Duimpje gewonnen.

Over het brouwen: Het is een Porter geworden die op het eerste gezicht goed is gelukt, dwz. smaak van het wort goed en hij gist als een gek. SG onbekend want de SG meter viel weer eens van de stand af nog voor dat we waren begonnen...

Geef jezelf eens op voor een brouwdemo .

Menno Klaassen

Terug naar overzicht