Terug naar overzicht

Van de redactie, juni 2007

tww juni 2007
Door: Nico Mes

31 mei lees ik ’s morgens mijn e-mail. “Het is weer zover! Zaterdag 2 juni aanstaande, uiterlijk om 09.00 uur wil ik graag jullie stukjes binnen hebben.” Ik heb het helemaal vergeten. Vandaag staat mijn hoofd er niet naar om nog een stukje te schrijven. Ik heb nog niet veel kopij gezien. Morgen heb ik geen tijd.

Wat is er nog over bier te schrijven? Brouwen is toch eenvoudig? In principe is het mengen van geplet mout en water. Verwarmen van het mengsel en zeven zodat je een moutextract overhoudt. Dit moutextract ga je koken met hop en vervolgens weer afkoelen. Gist toevoegen, een paar dagen laten staan en je hebt bier. Waarom zou je daar nog boeken of clubbladen vol over schrijven? Waarschijnlijk omdat ondanks de eenvoudige grondbeginsel er enorm veel verschillende bieren zijn met grote verschillen in smaak. Het schijnbaar eenvoudige kent een aantal zaken die van belang zijn voor de kwaliteit van het bier. Deze zaken stellen we aan de orde in het clubblad, maar ook andere dingen rondom bier(brouwen) komen aan bod. Deze keer maar geen stukje van mijn hand, ik laat het nu aan anderen over; dat kan ieder lid van de club zijn.

Nico

Terug naar overzicht