Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, oktober 2006l

tww oktober 2006
Door: John Gouwerok

De laatse vrijdag van september: ruim 55 leden aanwezig en het was warm. De warmste zomer van 300jaar dus volgens mij ook een goed bierdrink ,en -brouw jaar.

We gaan over naar de herfst dus BOCK in de boerderij in diverse soorten: de oerbock, een USA bock die volgens de kenners geen bock mocht heten omdat hij tegen de porter aanleunde maar ja, het zijn rare jongens die Amerikanen, en de rest oer hollands: Brand/Gulpener/Leute/Hertog Jan/Alfa en voor de rest het bord van de koelkast met ander lekker spul.

Het eerste Maandbier op tap door mij genoemd LOUIS AMBREE naar de maker, niet door de maker zelf, dat zou duiden op een vorm van narcisme en zou de brouwer veranderen in een narcis en dat kan niet de bedoeling zijn. Het was een Bières de Garde die goed smaakte in twee kleine fustjes van tien liter, die door Louis ook privé worden gebruikt voor de thuis tap zodat je nog eens kan wisselen en niet gelijk vast zit aan 20 liter van het zelfde bier. De druk was wat hoog zodat we bijna zonder koolzuur konden tappen.

Op de achterkant van de wedstrijdformulieren staat nog wel eens wat gekrabbeld, zo ook deze keer: "gezellig biertje!" en "heerlijk dry hoppig?". Deze persoon moet nog inburgeren, wij zeggen "heerlijk helder ...". Maar het gaat om de voorkant waar de punten staan genoteerd en die waren duidelijk. Er waren kennelijk nog meer onderwijzers in de zaal gezien de punten: ik zag een 6- en een krappe 5. Maar in totaal zijn er 73 formulieren ingeleverd. 6x10//5x9//24x8//9x7.5//16x7//3x6.5// 8x6//1x6-//1x5 = totaal 555 delen door 73.

In onderwijs termen een ruim voldoende: een 7,67 dus een goede start!!

En dan de spreker winnaar van de wisselkei jaar 2005/6 die speciaal was ingevlogen uit het zuiden voor een laatste spreekbuurt en afscheid van de clubavonden en een verhaal hield over biervergisting. Bij het slotapplaus een bliksemflits en donderklap. Ik dacht dat hij zo zou verdwijnen maar hij heeft de Boerderij op eigen kracht verlaten. We zijn wel uitgenodigd om eens een keer bij de Gulpener brouwerij een kijkje te nemen en ik zal dat zeker eens doen. Het ga je goed Jan Willem.

Tot de volgende keer.
Uw uitbater John

Terug naar overzicht