Terug naar overzicht
2 mrt. 2023 - Nieuwsflits #483: Aanmelden voor gezamelijke brouwdag
Door: Theo van Eijden

In deze Nieuwsflits;

  • Aanmelden voor de gezamenlijke brouwdag
  • Open Nederlands Kampioenschap amateur brouwen 2023



Aanmelden voor de gezamenlijke brouwdag
Bericht van de  brouwdagcommissie

De volgende brouwdag is op zaterdag 11 maart. Inschrijven is nog mogelijk!! 

Maiday Maiday Springbock. Een goede meibock is verfrissend op een mooie lentedag en verwarmend op een koele meiavond… Een meibock is een volmoutig bier met een alcoholpercentage tussen de 6,5 en de 7,5 procent. Goud tot amberkleurig. Aroma is moutig, zoetig, soms iets fruitig, met hint van getoost brood. Hop aroma is vooral kruidig, bitterig maar zeker niet te bitter. Een goede vergisting en voldoende koolzuur moeten zorgen voor de doordrinkbaarheid.  Een bier dat je tussen 21 maart en 21 juni drinkt. Traditioneel is een meibock een ondergistend bier. Het kan ook prima gebrouwen worden met een bovengist, in dat geval heeft een neutrale gist de voorkeur. Aan een traditioneel (duits) bier een twist te geven, zonder het meibock karakter te verliezen, was het idee van dit bier. De mout samenstelling is gemaakt op basis van de smaken die in het bier moeten terugkomen. De hop “gemoderniseerd” door voor Amerikaanse hoppen te kiezen. 
Het recept is op basis van een recept dat voor het Stadsbrouwhuis in Leiden is gebrouwen. Wat men ervan vond is terug te vinden op Untapped. Het recept is enigszins aangepast, waardoor het iets minder zoet moet worden dan het was. 

Ingrediënten:
Pils mout zoetige moutsmaak, Vienna mout geur en smaak rijker dan pilsmout, versterkt karakter en volheid van het bier. Melanoidin mout versterkt moutigheid, geeft biscuit karakter en de geur en smaak van brood. Cara Hell mout licht karamel, zoetheid, verdiept de kleur, geeft schuimstabiliteit.
Hop;  Crystal: afstammeling van Hallertauer Mittelfrueh (en o.a. Cascade). Kruidig, harsig, citrus. Als er naast de Europe nobele hopsoorten nog een hop geplaatst mag worden, dan is het Crystal. Mt. Hood: Amerikaanse versie van Hallertauer. Bloemig, kruidig, hint van dragon, honing. Beide hoppen hebben een co-humulone gehalte waardoor ze geschikt zijn voor FWH.
W34/70 is een makkelijke en neutrale ondergist. S-05 is een neutrale bovengist met bijna de zelfde vergistingsgraad als de W34/70
Dit bier is ook als ondergistend bier te brouwen. Als je dit wil gaan doen moet je echter wel zelf het gist (W34/70 Saflager) daarvoor aanschaffen. 

Je heb nog tot 6-3-2023 (onder voorbehoud) om je in te schrijven. Doe dat echter wel zo snel mogelijk want dan hoeft niet alles op het laatste moment besteld te worden. Ook nu weer is er de mogelijkheid een pakket af te halen om thuis te brouwen. 

De prijs voor op de brouwdag is € 1/liter. Zodra die ingevoerd zijn kan de inschrijving open. Vanaf 9.00 zijn de brouwdag brouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek.  Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang. 


 


Open Nederlands Kampioenschap amateur brouwen 2023
Bericht van het bestuur

De ONK commissie is druk bezig met de voorbereidingen voor het Open Nederlands Kampioenschap amateurbierbrouwen dat dit jaar door Dionysos georganiseerd wordt. Meer informatie over dit evenement is te lezen in dit BLOG. Er is ondertussen ook meer informatie beschikbaar voor de deelnemers en dat zetten we hieronder op een rij:

Keuren van de bieren

Het keuren van de bieren zal worden uitgevoerd door keurmeesters van het Bier Keurmeesters Gilde, het BKG. Meer informatie over de manier van keuren, inclusief de actuele biertypen lijst, is te vinden op de website van het BKG. Er kunnen bieren worden ingezonden in 6 verschillende klassen: de standaard klassen A t/m D, de vrije klasse (V) en de kloonklasse (E1).
Het kloonbier van 2023 is: Grand Prestige van Hertog Jan. In de kloonbier klasse (E1) is het doel een bier te brouwen dat het origineel zo goed mogelijk benaderd. De bieren in deze klasse worden gekeurd door de keurmeesters van het BKG.

Grand Prestige Challenge

Daarnaast organiseren we dit jaar iets nieuws: We willen alle amateurbrouwers van Nederland uitdagen zich te laten inspireren door het kroonjuweel uit Arcen: Hertog Jan Grand Prestige. Het doel is om een kwalitatief goed bier te brouwen dat in balans is, mooi presenteert en een heerlijk verwenmoment creëert. ABV dient minimaal 9% te zijn, maar verder is er veel vrijheid en ruimte voor eigen ideeën. Als het bier maar geïnspireerd is op Hertog Jan Grand Prestige. De bieren voor deze speciale Challenge zullen worden gekeurd door meesterbrouwers van Hertog Jan. Inschrijven kan gewoon via onkbrouwen.nl door het selecteren van de speciale E2 klasse.

Flesjes

De bieren mogen worden ingeleverd in 3 soorten flesjes: BNR (bruine Nederlandse retour fles)  flesjes van 0.3 cl, longneck flesjes van 0.33 cl en vichy flesjes van 0.33 cl.

Inschrijven

De inschrijving voor het ONK gaat via onkbrouwen.nl en start per 1 januari 2023. De inschrijving wordt gesloten per 1 april 2023, maar wacht straks niet te lang want er is een maximum aan het aantal ingezonden bieren (550).
De bieren moeten worden ingezonden tussen 1 april 2023 en 15 april 2023. Meer informatie over de manier van inzenden zal later bekend worden gemaakt. De logistiek rondom het inzenden wordt verzorgd door de Friese amateur bierbrouwvereniging De Koperen Tsjettel.
Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met de ONK organisatie via onderstaand email adres.
Email: info@onk2023.nl of onk2023@gildedionysos.nl

Data

Start inschrijving: 1 januari 2023
Inzenden van de bieren: 1 t/m 15 april 2023
Uitslag en prijsuitreiking op bierfestival de Locht: 3 juni 2023

Links

ONK inschrijvingen en uitslagen: https://www.onkbrouwen.nl
Bier Keurmeester Gilde: https://www.bierkeurmeestersgilde.nl
Gilde Dionysos: https://www.gildedionysos.nl/
Openluchtmuseum de Locht: https://www.delocht.nl/
De Koperen Tsjettel: https://dekoperentsjettel.nl
 



Deadline volgende clubblad
Bericht van de Mediacommissie


Kopij a.u.b. sturen voor wo. 10 apr 2024 naar de redactie .

 
 


Clubkalender

zaterdag 11 maart Gezamenlijke brouwdag, Lentebok
vrijdag 31 maart Clubavond: Emmertawe
donderdag 13 april Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
donderdag 20 april Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop.
vrijdag 28 april Clubavond: Algemene Leden Vergadering
donderdag 11 mei Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
zaterdag 13 mei Gezamenlijke brouwdag
vrijdag 26 mei Clubavond:
donderdag 08 juni Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen
vrijdag 30 juni Clubavond:
zaterdag 16 september Gezamenlijke brouwdag
zaterdag 18 november Gezamenlijke brouwdag

 




Terug naar overzicht