Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
alcoholpercentage: | 5.4 % |
begin-SG: | 1056 |
eind-SG: | 1015 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 25.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|
Pilsmout (3 EBC) | 770 g. |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
Rookmout | 880 g. |
|
|
|
Ambermout (50 EBC) | 110 g. |
|
50 EBC
|
|
Caramout (150 EBC) | 110 g. |
|
150 EBC
|
|
Zuurmout | 110 g. |
|
|
|
Kleurmout | 44 g. |
|
|
|
Haver | 176 g. |
|
|
|
Bovengist | |
|
|
|
Maischwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Bottelsuiker | |
|
|
|
Maischschema
35 °C | 45 °C | 52 °C | 67 °C | 73 °C | 80 °C |
15 min. | 20 min. | 20 min. | 45 min. | 5 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de brouwer
Ik heb het brouwsel conform de smaak van Rauchbier niet te sterk gehopt. Voor de berekening van de hophoeveelheid ben ik uitgegaan van 25 IBE en een hoprendement van 33%.
Opmerkingen van de webredactie
Het recept geeft percentages granen aan in plaats van gewichtseenheden. Gemakshalve is uitgegaan van een storting van 2200.
Een advies voor een soort hop wordt evenmin gegeven. In plaats daarvan beveelt de brouwer een bitterheid aan van 25 IBE (= EBU)