Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Rookbier

van:Erik van Dordrecht
klasse:A
stijl:Rauchbier

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
alcoholpercentage:5.4 %
begin-SG:1056
eind-SG:1015
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):25.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 770 g.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Rookmout880 g.      
Ambermout (50 EBC)110 g.   50 EBC  
Caramout (150 EBC)110 g.   150 EBC  
Zuurmout110 g.      
Kleurmout44 g.      
Haver176 g.      
Bovengist       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker       

Maischschema

35 °C45 °C52 °C67 °C73 °C80 °C
15 min.20 min.20 min.45 min.5 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Ik heb het brouwsel conform de smaak van Rauchbier niet te sterk gehopt. Voor de berekening van de hophoeveelheid ben ik uitgegaan van 25 IBE en een hoprendement van 33%.

Opmerkingen van de webredactie

Het recept geeft percentages granen aan in plaats van gewichtseenheden. Gemakshalve is uitgegaan van een storting van 2200. Een advies voor een soort hop wordt evenmin gegeven. In plaats daarvan beveelt de brouwer een bitterheid aan van 25 IBE (= EBU)
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=94