Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Dojlidy Poolse Porter

van:Amahl Turczyn
gepubliceerd:Zymurgy (mei/juni 2000)
klasse:D
stijl:Porter

Beschrijving

Fred Eckhardt is sinds de jaren zestig in Amerika een bekende naam in de wereld van de thuisbrouwers. Hij schreef hèt boek over het thuis maken van Japanse rijstwijn (saké), dus zoals te verwachten was gaf hij er de voorkeur aan om zijn favoriete saké te noemen in plaats van zijn favoriete bier.
Gelukkig echter waren we in staat hem over te halen. En Freds favoriete bier bleek een erg interessante te zijn: Dojlidy Poolse Porter. Niet bepaald een doodgewoon woord, zelfs onder de bierkenners, maar zoals we al gauw ondervonden was het desondanks een waardige keus.

Volgens Freds eigen onderzoek naar deze biersoort, stammen de Poolse porters af van de Engelse porters, die geïmporteerd werden door het hof van keizerin Catharina de Grote. Net zoals de beroemde Imperial stouts verworven ze al snel veel roem in en rondom Rusland en tegen het einde van de negentiende eeuw begonnen de Baltische brouwers de stijl te imiteren waarbij ze hun eigen ondergistende gist gebruikten. De soort werd ook populair in de oude landen van het communistische blok, in het bijzonder in Polen en de oude Baltische republieken Estland, Letland en Litouwen.

Freds keuze was inderdaad de juiste, het bier smaakt heerlijk! Met een extractgehalte van 19,5 Plato (Sg 1080) en zo rond de 8% aan alcohol heeft Dojlidy een lichte chocoladesmaak en -aroma. Ook heeft het bier een zweem van een portachtige wijngeur in het aroma en wat warmte aan het eind door de hogere alcoholen. Een rijk, zacht moutkarakter, wat je meer zou verwachten van een traditionele Duitse Doppelbock, is ook aanwezig. Zonder twijfel het resultaat van het gebruik van lagergist in plaats van ale gist. Fred beveelt het eten van stukjes chocolade aan bij dit bier, maar deze suggestie doet denken aan de uitdrukking: "het water naar de zee dragen", met andere woorden: nog meer van hetzelfde kan als overbodig worden beschouwd.

Om een zware porter in de Baltische stijl te brouwen beveelt Fred de volgende moutsoorten aan: pale ale mout, aromamout, caramout, chocolade- en zwarte mout, melasse of donkere kandijsuiker (maar niet meer dan 20 % van de totale storting) en misschien een klein beetje "brouwers drop". Ondergistende gist geeft de karakteristieke zachtheid, en hoewel het Dojlidy bier waarschijnlijk gefilterd is, zal nagisting op fles meer recht doen aan de oorspronkelijke stijl van bier. Nader onderzoek naar deze biersoort kan gedaan worden door de volgende bieren te proberen: Kunze’s Deutcher Porter (18 graden Plato, begin Sg 1074), Okocim Polish Porter (19,8 graden Plato, Sg 1081) en Sinebrychoff Porter uit Finland (18 graden Plato, Sg 1075).

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:8.0 %
begin-SG:1087
eind-SG:1025
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):32.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Palemout (7 EBC)3.6 kg.   7 EBC  
Caramout (30 EBC)120 g.   30 EBC  
Aromamout (50 EBC)60 g.   50 EBC  
Chocolademout (1000 EBC)60 g.   1000 EBC  
Zwarte mout (1500 EBC)60 g.   1500 EBC  
Kandijsuiker, donker120 g.      
Lublin30 g. 90 min. 4.5 α Bloemen  
Lublin8 g. 1 min. 4.5 α Bloemen  
Wyeast 2308 Munich Lager       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6 gr/liter      

Maischschema

53 °C62 °C68 °C72 °C78 °C
10 min.30 min.30 min.20 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Primaire vergistingstemperatuur: 8 tot 11 graden gedurende 2 weken, secundaire vergistingsgistingstemperatuur: 14 tot 17 graden gedurende 4 weken, tertiaire vergistingstemperatuur: 4 graden gedurende 9 weken.

Opmerkingen van de webredactie

Het oorspronkelijke artikel in Zymurgy is vertaald en bewerkt door Theo van de Voorde.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=88