Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Brown Porter

van:Jan Wurpel
klasse:D
stijl:Porter

Beschrijving

Verwarm het maischwater tot 54 °C en stort de palemout en de crystal mout in het water. De temperatuur zakt naar zo’n 52 °C. Houd deze temperatuur gedurende een kwartier aan. In die tijd maal je de chocolademout en de zwarte mout fijn (in een koffiemolen of iets dergelijks). Voeg deze toe aan het beslag. Nu de pH waarde van het beslag naar 5.6 zien te brengen. Nu gaan we langzaam verwarmen naar 67 °C. Bewust heel langzaam, omdat we dan de temperaturen van 58 en 63 °C ook langzaam passeren en de beta-amylase alvast aan de gang kan. De temperatuur 67 °C is een compromis tussen alfa- en beta-amylase maar duurt volgens de engelse methode lang. In ons geval een uur. Dan opwarmen naar 78 °C en rust 5 minuten. Filteren, spoelen en gaan koken. Als de wort kookt dan de East Kent Golding toevoegen. Na 80 minuten de Saaz toevoegen en het Ierse mos. Filtreren, koelen, gist enten en vergisten maar. Werk schoon en heb geduld.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:80 min.
alcoholpercentage:6.3 %
begin-SG:1060
eind-SG:1012
EBC (kleur):104.0
EBU (bitterheid):30.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Palemout (7 EBC)2065 g.   7 EBC  
Kristalmout (120 EBC)240 g.   120 EBC  
Chocolademout (500 EBC)120 g.   500 EBC  
Zwarte mout (1000 EBC)30 g.   1000 EBC  
East Kent Goldings18 g. 80 min. 7.4 α Bloemen  
Saaz hop14 g. 1 min. 3.5 α Bloemen  
Iers Mos (Irish Moss)4 1 min.    
Bovengist       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C67 °C78 °C
15 min.60 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Het recept betreft hier een wat stevigere Porter en is van origine afkomstig uit het boek "Classic Beer Styles Porter" van Terry Foster. Ik heb dit recept ietwat aangepast aan de hier goed verkrijgbare ingredi

Opmerkingen van de webredactie

Het oorspronkelijke recept bevat geen gegevens over de gebruikte gist.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=86