Beschrijving
Verwarm het maischwater tot 54 °C en stort de palemout en de crystal mout in het water. De temperatuur zakt naar zo’n 52 °C. Houd deze temperatuur gedurende een kwartier aan. In die tijd maal je de chocolademout en de zwarte mout fijn (in een koffiemolen of iets dergelijks). Voeg deze toe aan het beslag. Nu de pH waarde van het beslag naar 5.6 zien te brengen. Nu gaan we langzaam verwarmen naar 67 °C. Bewust heel langzaam, omdat we dan de temperaturen van 58 en 63 °C ook langzaam passeren en de beta-amylase alvast aan de gang kan. De temperatuur 67 °C is een compromis tussen alfa- en beta-amylase maar duurt volgens de engelse methode lang. In ons geval een uur. Dan opwarmen naar 78 °C en rust 5 minuten. Filteren, spoelen en gaan koken. Als de wort kookt dan de East Kent Golding toevoegen. Na 80 minuten de Saaz toevoegen en het Ierse mos. Filtreren, koelen, gist enten en vergisten maar. Werk schoon en heb geduld. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 80 min. |
alcoholpercentage: | 6.3 % |
begin-SG: | 1060 |
eind-SG: | 1012 |
EBC (kleur): | 104.0 |
EBU (bitterheid): | 30.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|
Palemout (7 EBC) | 2065 g. |
|
7 EBC
|
|
Kristalmout (120 EBC) | 240 g. |
|
120 EBC
|
|
Chocolademout (500 EBC) | 120 g. |
|
500 EBC
|
|
Zwarte mout (1000 EBC) | 30 g. |
|
1000 EBC
|
|
East Kent Goldings | 18 g. |
80 min. |
7.4 α
|
Bloemen |
Saaz hop | 14 g. |
1 min. |
3.5 α
|
Bloemen |
Iers Mos (Irish Moss) | 4 |
1 min. |
|
|
Bovengist | |
|
|
|
Maischwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
52 °C | 67 °C | 78 °C |
15 min. | 60 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de brouwer
Het recept betreft hier een wat stevigere Porter en is van origine afkomstig uit het boek "Classic Beer Styles Porter" van Terry Foster.
Ik heb dit recept ietwat aangepast aan de hier goed verkrijgbare ingredi
Opmerkingen van de webredactie
Het oorspronkelijke recept bevat geen gegevens over de gebruikte gist.