Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Scotch Ale

van:Theo van de Voorde
klasse:D
stijl:Scotch Ale

Beschrijving

Recept van de maand oktober 1998


Dit recept is ontstaan op de vorige clubavond en gebaseerd op de bieren van Erik Bouman en Theo van de Voorde, en waarvan de recepten op deze avond werden toegelicht en die men ook kon proeven. Het is een licht zoetig, zwaar, donker bier met een kruidige smaak, een bier bij uitstek geschikt voor de koude wintermaanden.

Het is de bedoeling dat alle mensen die dit pakket gaan maken in het komend voorjaar een aantal flesjes meenemen naar de clubavond en dan houden we een proeverij om vast te stellen wie het lekkerste bier gebrouwen heeft. Het is wel de bedoeling dat men zich houdt aan de opgegeven ingrediënten, men kan een individuele noot aanbrengen door te variëren met het maisch-schema en de hoptoevoeging.

Recept gegevens

batchgrootte:310 l.
alcoholpercentage:7.3 %
begin-SG:1085
eind-SG:1030
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):29.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.5 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Caramout (120 EBC)350 g.   120 EBC Leverancier: Dingemans
Chocolademout (900 EBC)35 g.   900 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 150 g.   4 EBC  
Kandijsuiker, donker300 g.      
Hallertau13 g. 60 min. 9.4 α Bloemen  
Tettnanger10 g.   3 α Bloemen  
Zoethout3 g.      
Curaçao-schillen10 g.      
Kruidnagelen1 st.      
Yeasthead Delta C1 zakje      
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C62 °C68 °C72 °C
10 min.30 min.15 min.20 min.

Opmerkingen van de webredactie

Alcoholpercentage berekend volgens Promash.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=82