Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
van: | Renko Kuperus |
klasse: | A |
stijl: | Pilsener |
Door al dat vakantiegedoe loop ik een maandje achter, dus deze maand het recept van vorige maand: een zomerbiertje. Met dat zomerbiertje ben ik echt te laat mee nu de buitentemperatuur oploopt, want dat zou een ondergistend pilsje moeten worden. Maar met een beetje goede wil kan je het ook met een neutrale bovengist (bijv. Delta X) op een niet zo hoge temperatuur kunnen vergisten. Voor die zomerbiertjes ontbreekt het mij altijd aan inspiratie om een leuke naam te bedenken. Je komt dan in de categorie ‘Pilsje’, ‘Blondje’, ‘Witje’, etc..., niet echt bijzonder dus. Vandaar dat ik deze bieren BZN noem, inderdaad ‘Bier Zonder Naam’. Overigens heb ik dit receptje niet van mijzelf, maar ik heb er wel goede resultaten mee. Ja, en dan zijn we al weer aan het einde gekomen van deze serie. Ik hoop dat het zinvol was. De recepten zijn misschien niet zo bijzonder maar het gaat erom dat je brouwsels een beetje plant. Na het aanslaan van de gisting de temperatuur terugbrengen naar ca 10°C. Voor de hergisting op de fles een warme lagering van 14 dagen aanhouden. Bron: 1e prijs 10e Open Nederlands Kampioenschap (1994) door Robert Bloemraad en Peter Stam. Succes met brouwen |
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 70 min. |
alcoholpercentage: | 5.0 % |
begin-SG: | 1048 |
eind-SG: | 1010 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 25.0 |
Watertype | water aangezuurd tot pH = 5.2 |
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 1.8 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Maisvlokken | 125 g. | |||
Hallertau Hersbrücker | 20 g. | 70 min. | 4.9 α | Bloemen |
Iers Mos (Irish Moss) | 1 tl. | 5 min. | ||
Yeasthead Delta P | 10 g. | |||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
52 °C | 55 °C | 63 °C | 72 °C | 78 °C |
10 min. | 20 min. | 35 min. | 20 min. | 5 min. |