Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

India Pale Ale (1)

van:Erwin Vermeij
klasse:C
stijl:India Pale Ale

Beschrijving

Hieronder volgt een eenvoudig recept voor een India Pale Ale, speciaal voor Jan Wurpel, omdat hij zo van bittere bieren houdt (en nou moet je hem wel brouwen Jan!). Als gist kan je het beste een normale bovengist gebruiken die niet te snel uitvlokt, dus geen Bootz of Geordie. Het komt steeds vaker voor dat Britse bieren met nagisting op de fles uitgebracht worden. Als het je lukt om gist uit zo'n bier op te kweken, zit je goed. Een aanradertje in dit verband is misschien wel een bier van Marston (bij De Bierkoning te krijgen), want die gist komt uit een Burton Union System. Het Amsterdamse leidingwater moet je burtoniseren met gips (geen muurvuller of modelgips gebruiken!).

Werkwijze:
  • Neem 10 liter water en los hier het gips in op.
  • Verwarm tot 55°C en voeg de mout toe. De temperatuur moet nu 52°C zijn.
  • Controleer de pH en corrigeer indien nodig met citroen- of melkzuur (niet met fosforzuur, want dat kan het calcium neerslaan).
  • Laat 15 minuten rusten.
  • Verwarm tot 66°C en laat 60 minuten rusten.
  • Doe de zetmeelproef en verwarm zo snel mogelijk tot 80°C, zodat het beslag zo kort mogelijk bij hoge temperaturen rust. Dit is belangrijk om wrangheid te voorkomen.
  • Spoel tot er ongeveer 13-14 liter wort is (Spoelen tot SG = 1010).
  • Kook 90 minuten, voeg 80% van de hop aan het begin van het koken toe. De resterende hop voeg je aan het einde van het koken toe en kook je enkele minuten mee.
  • Damp in tot je 10.5 liter wort overhoudt.
  • Snel koelen tot 22°C.
  • Verwijder hop en eiwitten en voeg de gist toe.
  • Belucht gedurende 30 minuten en belucht na 12 uur nog eens 30 minuten.
  • Koel het wort tot 18°C.
  • Voeg bij de nagisting 10 gram hop toe, eventueel overgoten met een beetje kokend water.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0
Watertypewater verhard met gips

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Palemout (7 EBC)2 kg.   7 EBC  
Kristalmout (50 EBC)200 g.   50 EBC  
Styrian Goldings hopbloemen36 g. 90 min. 4 α Bloemen  
Styrian Goldings hopbloemen9 g. 5 min. 4 α Bloemen  
Styrian Goldings hopbloemen10 g.   4 α Bloemen  
Gips (calciumsulfaat)7 g.      
Safale US-051 zakje     Leverancier: Fermentis
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C66 °C80 °C
15 min.60 min.1 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=66