Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
van: | Age de Vries |
klasse: | C |
stijl: | Blond |
Tijdens een bezoek aan onze Limburgse vrienden zo’n twee jaar geleden, kwamen we terecht op het terras van een Belgisch café in Visé, net boven Luik. Het was uitstekend septemberweer en het terras van het op een kruising gelegen cafeetje lag aan beide zijden van de deur. De deur kwam precies uit op de hoek van de straat en voor de deur op de stoep, zaten een accordeonist en een drummer die gezellige muziek maakten. De vakantiegevoelens kwamen boven en de tong begon droog aan te voelen.
Wanneer ik me buiten deur aan een biertje bezondig dan zoek ik op de kaart een bier uit dat ik nog niet eerder gedronken heb, zo ook dit keer. Ik bestelde een honingbier dat mij niet bekend voor kwam en mij vrouw bestelde een frisdrank. Toen ik het bier geserveerd kreeg en proefde zei ik tegen mijn vrouw dat dat nu een biertje was dat zij ook wel lekker zou vinden. Ze proefde mijn bier en ja hoor ik was m’n biertje kwijt. Nu is het voordeel van een café dat ze meestal meerdere exemplaren van deze flesjes hebben en ik kon mijn verlies dan ook snel compenseren. Het smaakte mijn vrouw zelfs zo goed dat ze een tweede bestelde. Dit voorval bracht Hennie en mij ertoe voor de echtgenotes een honingbier te gaan brouwen. Even rondvragen voor een recept en ja hoor Arjen had er één, ‘Winnie de Pooh’ genaamd. Aangezien Arjen geen soort honing had opgegeven hebben we van ons huismerk de klaver/linde honing toegepast. Het recept overnemen, de ingrediënten verzamelen en brouwen, het liep allemaal van een leien dakje en toen de brouw gebotteld werd kwam ik het recept van Arjen weer tegen. Het viel me toen pas op dat ik de hoeveelheid van de aroma- en de bitterhop verwisseld had. Helaas, gedane zaken nemen geen keer en afwachten dus maar. Het resultaat was zeer bemoedigend en we stuurden het bier vorig jaar in voor de clubkampioenschappen. Het resultaat was ook zeer bemoedigend namelijk de derde plaats in de vrije klasse. Dit jaar hebben we het recept een klein beetje aangepast en weer gebrouwen. Het resultaat weet ik nog niet. Recept van het honingbier met verwisselde hop:Spoelen: Koken: Koelen: Opmerking: |
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
begin-SG: | 1062 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
Watertype | aanzuren tot pH = 4.2 |
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 2 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Northern Brewer | 10 g. | 60 min. | 9.5 α | Bloemen |
Northern Brewer | 24 g. | 10 min. | 9.5 α | Bloemen |
Lindebloesemhoning | 1.8 kg. | |||
Wyeast 2565 Kölsch | 1 zakje | |||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
54 °C | 64 °C | 73 °C | 78 °C |
15 min. | 45 min. | 15 min. | 2 min. |