Beschrijving
Citaat uit het clubblad:
"Ik heb inmiddels van Gerrit gehoord dat het niet zo erg vlotte met de vergisting van dit bier, waarschijnlijk als gevolg van het feit dat de vergistingstemperatuur te laag was (het was vrij koud in die tijd, en de gist 1388 vraagt om een temperatuur van zo’n 24 graden) Hij heeft er nog een zakje korrelgist aan toegevoegd maar dit bracht geen verbetering." |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 9.8 % |
begin-SG: | 1092 |
eind-SG: | 1024 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 32.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|
Palemout (7 EBC) | 2.9 kg. |
|
7 EBC
|
|
Special B | 290 g. |
|
400 EBC
|
|
Chocolademout (1000 EBC) | 20 g. |
|
1000 EBC
|
|
Spelt | 70 g. |
|
|
|
Rietsuiker | 290 g. |
|
|
|
Kandijsuiker, donker | 140 g. |
|
|
|
Challenger hopbloemen | 11 g. |
90 min. |
6.6 α
|
Bloemen |
Hallertau Perle | 9 g. |
90 min. |
4.9 α
|
Bloemen |
Hallertau Perle | 9 g. |
15 min. |
6 α
|
Bloemen |
Iers Mos (Irish Moss) | 1 g. |
|
|
|
Wyeast 1388 Belgian Strong Ale | 1 zakje |
|
|
|
Maischwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
52 °C | 62 °C | 66 °C | 72 °C | 78 °C |
20 min. | 20 min. | 50 min. | 50 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de brouwer
Deze oertarwe (spelt) is gebruikt omdat dit toevallig beschikbaar was, niet om een speciale reden dus.
Problemen bij brouwen
Vergisting van het bier kwam moeizaam op gang, waarschijnlijk als gevolg van de lage vergistingstemperatuur.