Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

1420 (Hobbitbier)

van:Gerrit Walraven
klasse:D
stijl:Fantasiebier

Beschrijving

Citaat uit het clubblad:

"Ik heb inmiddels van Gerrit gehoord dat het niet zo erg vlotte met de vergisting van dit bier, waarschijnlijk als gevolg van het feit dat de vergistingstemperatuur te laag was (het was vrij koud in die tijd, en de gist 1388 vraagt om een temperatuur van zo’n 24 graden) Hij heeft er nog een zakje korrelgist aan toegevoegd maar dit bracht geen verbetering."

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:9.8 %
begin-SG:1092
eind-SG:1024
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):32.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Palemout (7 EBC)2.9 kg.   7 EBC  
Special B290 g.   400 EBC  
Chocolademout (1000 EBC)20 g.   1000 EBC  
Spelt70 g.      
Rietsuiker 290 g.      
Kandijsuiker, donker140 g.      
Challenger hopbloemen11 g. 90 min. 6.6 α Bloemen  
Hallertau Perle 9 g. 90 min. 4.9 α Bloemen  
Hallertau Perle 9 g. 15 min. 6 α Bloemen  
Iers Mos (Irish Moss)1 g.      
Wyeast 1388 Belgian Strong Ale1 zakje      
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C62 °C66 °C72 °C78 °C
20 min.20 min.50 min.50 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Deze oertarwe (spelt) is gebruikt omdat dit toevallig beschikbaar was, niet om een speciale reden dus.

Problemen bij brouwen

Vergisting van het bier kwam moeizaam op gang, waarschijnlijk als gevolg van de lage vergistingstemperatuur.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=58