Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
van: | Herman Holtrop |
klasse: | C |
stijl: | Tripel |
De genoemde maischtijden zijn misschien wat lang, maar zo heb ik het recept oorspronkelijk gebrouwen. Ik heb het bier recentelijk opnieuw gebrouwen (met crystal i.p.v. ambermout, foutje! het is nu wel erg donker van kleur) en heb toen de tijden iets aangepast (55-15 - 65/50 - 70/30 - 75/10 - 78/5).
De hop is in vier etappes toegevoegd: 30% bij start van het koken, 30% na 25 minuten, weer 30% na 50 minuten en na 70 minuten de resterende 10%. Totale kooktijd was 75 minuten. De koriander heb ik voor de helft 50 minuten mee laten koken, de rest wert toegevoegd tijdens het einde van het koken. Overigens heb ik het brouwwater van te voren gekookt om zo zacht mogelijk water te verkrijgen (ik woonde destijds in Groningen). |
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 75 min. |
alcoholpercentage: | 7.7 % |
begin-SG: | 1074 |
eind-SG: | 1016 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 2.7 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Ambermout (50 EBC) | 300 g. | 50 EBC | ||
Klaverhoning | 50 g. | |||
Koriander | 5 g. | 050 min. | ||
Koriander | 4 g. | 1 min. | ||
Goldings | 7 g. | 75 min. | 4.5 α | Bloemen |
Goldings | 7 g. | 50 min. | 4.5 α | Bloemen |
Goldings | 7 g. | 25 min. | 4.5 α | Bloemen |
Goldings | 2 g. | 5 min. | 4.5 α | Bloemen |
Saaz hop | 7 g. | 75 min. | 4 α | Bloemen |
Saaz hop | 7 g. | 50 min. | 4 α | Bloemen |
Saaz hop | 7 g. | 25 min. | 4 α | Bloemen |
Saaz hop | 7 g. | 5 min. | 4 α | Bloemen |
Chouffe giststarter | ||||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
55 °C | 65 °C | 70 °C | 75 °C | °C |
30 min. | 50 min. | 45 min. | 10 min. | min. |