Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

La Chouffe

van:Herman Holtrop
klasse:C
stijl:Tripel

Beschrijving

De genoemde maischtijden zijn misschien wat lang, maar zo heb ik het recept oorspronkelijk gebrouwen. Ik heb het bier recentelijk opnieuw gebrouwen (met crystal i.p.v. ambermout, foutje! het is nu wel erg donker van kleur) en heb toen de tijden iets aangepast (55-15 - 65/50 - 70/30 - 75/10 - 78/5).

De hop is in vier etappes toegevoegd: 30% bij start van het koken, 30% na 25 minuten, weer 30% na 50 minuten en na 70 minuten de resterende 10%. Totale kooktijd was 75 minuten. De koriander heb ik voor de helft 50 minuten mee laten koken, de rest wert toegevoegd tijdens het einde van het koken. Overigens heb ik het brouwwater van te voren gekookt om zo zacht mogelijk water te verkrijgen (ik woonde destijds in Groningen).

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:7.7 %
begin-SG:1074
eind-SG:1016
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.7 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Ambermout (50 EBC)300 g.   50 EBC  
Klaverhoning50 g.      
Koriander5 g. 050 min.    
Koriander4 g. 1 min.    
Goldings7 g. 75 min. 4.5 α Bloemen  
Goldings7 g. 50 min. 4.5 α Bloemen  
Goldings7 g. 25 min. 4.5 α Bloemen  
Goldings2 g. 5 min. 4.5 α Bloemen  
Saaz hop7 g. 75 min. 4 α Bloemen  
Saaz hop7 g. 50 min. 4 α Bloemen  
Saaz hop7 g. 25 min. 4 α Bloemen  
Saaz hop7 g. 5 min. 4 α Bloemen  
Chouffe giststarter       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

55 °C65 °C70 °C75 °C °C
30 min.50 min.45 min.10 min. min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=56