Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
van: | Mark van Bommel |
klasse: | V |
stijl: | Fantasiebier |
Hieronder het recept dat ik zelf binnenkort ga proberen, ik heb het zelf verzonnen en nog nooit gebrouwen, dus succes is niet gegarandeerd. De onderstaande gegevens zijn uitgerekend door mijn eigen receptenprogramma, dat redelijk betrouwbaar is. Gebruik een beetje neutrale gist voor dit bier, bijvoorbeeld Arsegan of een goede Duitse bovengist. Gistingstemperatuur niet hoger dan 21°C, bij voorkeur rond de 18°C. Het resultaat wordt dus hopelijk een licht gekleurd, niet overdreven gehopt bier, vrij droog met een duidelijk roggeachtig karakter. Ik hoor graag hoe de roggemoutbezitters onder jullie het vergaat en ik zal jullie laten horen hoe dit recept mij bevalt.Mark van Bommel |
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 5.4 % |
begin-SG: | 1054 |
eind-SG: | 1014 |
EBC (kleur): | 9.0 |
EBU (bitterheid): | 24.0 |
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 1880 g. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Roggemout (6 EBC) | 310 g. | 6 EBC | ||
Target | 9 g. | 90 min. | 8 α | Bloemen |
Hallertau | 6 g. | 90 min. | 3.5 α | Bloemen |
Hallertau | 9 g. | 5 min. | 3.5 α | Bloemen |
Den Arsegan ondergist | ||||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
37 °C | 45 °C | 52 °C | 62 °C | 73 °C | 80 °C |
15 min. | 15 min. | 20 min. | 40 min. | 20 min. | 2 min. |