Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Roggebier

van:Mark van Bommel
klasse:V
stijl:Fantasiebier

Beschrijving

Hieronder het recept dat ik zelf binnenkort ga proberen, ik heb het zelf verzonnen en nog nooit gebrouwen, dus succes is niet gegarandeerd. De onderstaande gegevens zijn uitgerekend door mijn eigen receptenprogramma, dat redelijk betrouwbaar is.

Gebruik een beetje neutrale gist voor dit bier, bijvoorbeeld Arsegan of een goede Duitse bovengist. Gistingstemperatuur niet hoger dan 21°C, bij voorkeur rond de 18°C. Het resultaat wordt dus hopelijk een licht gekleurd, niet overdreven gehopt bier, vrij droog met een duidelijk roggeachtig karakter. Ik hoor graag hoe de roggemoutbezitters onder jullie het vergaat en ik zal jullie laten horen hoe dit recept mij bevalt.

Mark van Bommel

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:5.4 %
begin-SG:1054
eind-SG:1014
EBC (kleur):9.0
EBU (bitterheid):24.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1880 g.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Roggemout (6 EBC)310 g.   6 EBC  
Target9 g. 90 min. 8 α Bloemen  
Hallertau6 g. 90 min. 3.5 α Bloemen  
Hallertau9 g. 5 min. 3.5 α Bloemen  
Den Arsegan ondergist       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

37 °C45 °C52 °C62 °C73 °C80 °C
15 min.15 min.20 min.40 min.20 min.2 min.

Opmerkingen van de webredactie

Deze ondergist kan hier prima gebruikt worden: Brewferm Lager
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=51