Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Dubbel Abdij

van:Ronnie Baert
klasse:D
stijl:Dubbel

Beschrijving

We zijn dit recept tegengekomen op een Excel programma wat we ooit eens van Ronnie Baert uit Belgiƫ aangeschaft hebben. Ronnie heeft dit voor het Reynaert Wijnmakers & Brouwersgilde ontwikkeld. Bij dit programma werd als voorbeeld een recept van een Dubbel Abdij meegeleverd.
Erik Deelissen en ik hebben op 22 september dit bier gebrouwen met de ingrediƫnten waar over we beschikten of die we makkelijk konden aanschaffen. Het bier is al door diverse mensen geproefd en geroemd. Alleen de bitterheid kon wat minder. Deze correctie is in dit recept dan ook al aangebracht.

Bij voldoende gebleken belangstelling kan de Inkoop Commissie van dit recept brouwpakketten samenstellen. We zullen op de clubavond van november een aantal flesjes meenemen om het bier te kunnen proeven.

Veel brouwplezier.

Jan Wurpel en Erik Deelissen

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
alcoholpercentage:6.9 %
begin-SG:1069
eind-SG:1017
EBC (kleur):75.0
EBU (bitterheid):30.0
Watertypebeslag: pH 5,3; spoelw. pH 4,7

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.16 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Kristalmout (120 EBC)208 g.   120 EBC  
Chocolademout (800 EBC)42 g.   800 EBC  
Zwarte mout (1300 EBC)25 g.   1300 EBC  
Maisvlokken200 g.      
Kandijsuiker, donker100 g.      
Target10 g. 80 min. 10 α Bloemen  
East Kent Goldings6 g. 80 min. 4.3 α Bloemen  
Fuggles6 g. 5 min.   Bloemen  
Bovengist5 g.      
Koriander0.5 g.      
Kruidnagelen0.5 g.      
Steranijs0.5 g.      
Iers Mos (Irish Moss)2.2 g.      
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C58 °C61 °C71 °C78 °C
15 min.10 min.45 min.20 min.15 min.

Opmerkingen van de webredactie

Recept van de maand november 2001. Advies van de redactie: De gist Brewferm Top of Safale S-04.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=49