Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Doortje

van:Arjan Boekhorst
klasse:A
stijl:Dortmunder

Beschrijving

Arjan ging ook een bijzonder bier maken, een Dortmunder met de naam Doortje, dat hij wilde laten vergisten met ondergist. Zoals gezegd had hij van de Wyeast verpakking nog geen starter gemaakt en hij wilde dit zo toevoegen. Ik heb vernomen dat de vergisting van zijn bier toch goed op gang is gekomen, hij heeft ruim een half uur belucht en daarna nog 2 keer overgegoten.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:6.6 %
begin-SG:1056
eind-SG:1010
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):16.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1700   3 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (20 EBC)300   20 EBC  
Cara Pilsmout (60 EBC)300   60 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 70   4 EBC  
Kandijsuiker, donker140      
Hallertau Hersbrücker23 75 min. 3 α Bloemen  
Hallertau Hersbrücker6 5 min. 3 α Bloemen  
Iers Mos (Irish Moss)1 5 min.    
Wyeast 2278 Czech Pils       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C62 °C72 °C78 °C
25 min.40 min.25 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

Verschenen in clubblad van februari 2003.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=46