Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Winterappel
datum: | 17 september 2025 |
van: | Michael |
klasse: | D |
stijl: | Barley Wine |
Beschrijving
De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren. Hoofdvergisting: 2 a 3 weken tussen 15°C en 24°C |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 9.1 % |
begin-SG: | 1090 |
eind-SG: | 1025 |
EBC (kleur): | 62.0 |
EBU (bitterheid): | 19.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 80 % |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pale Ale mout | 2500 gr | 9 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Cara Munichmout (100 EBC) | 200 gr | 100 EBC | ||
Ambermout (50 EBC) | 300 gr | 50 EBC | ||
Brownmalt (120 EBC) | 80 gr | 120 EBC | Leverancier: Warminister Maltings | |
Maischwater | 12.6 ltr | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | 5 ltr | Leverancier: Kraan | ||
Northern Brewer | 9 gr | 60 min. | 8.6 α | Bloemen |
Hallertau Perle | 10 gr | 10 min. | 5.6 α | Bloemen |
Kruidnagelen | 2 stuks | 15 min. | ||
Nootmuskaat (gemalen) | 1 gr | 15 min. | ||
Gemberwortel, geraspt | 25 gr | 15 min. | ||
Kaneel | 2 gr | 15 min. | ||
Appelstroop | 500 gr | 20 EBC | ||
Safbrew T-58 | 11 gr | Leverancier: Fermentis | ||
Bottelsuiker | 5 gr/ltr |
Maischschema
67 °C | 63 °C | 73 °C | 78 °C |
stort min. | 20 min. | 40 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de brouwer
Voor een extra appel twist kan aan het eind van de kook 1 liter biologisch appelsap toegevoegd worden. Houd dan rekening met de hoeveelheid en kookverlies e.d.Problemen bij brouwen
De kruidnagels heel laten en 2 stuks per 10ltr toevoegen. Als de nootmuskaat vers gemalen wordt dan ongeveer 10% minder toevoegen.'t Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=405