Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Winterappel

datum:17 september 2025
van:Michael
klasse:D
stijl:Barley Wine

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.

Hoofdvergisting: 2 a 3 weken tussen 15°C en 24°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:9.1 %
begin-SG:1090
eind-SG:1025
EBC (kleur):62.0
EBU (bitterheid):19.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pale Ale mout2500 gr   9 EBC Leverancier: Dingemans
Cara Munichmout (100 EBC)200 gr   100 EBC  
Ambermout (50 EBC)300 gr   50 EBC  
Brownmalt (120 EBC) 80 gr   120 EBC Leverancier: Warminister Maltings
Maischwater12.6 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater5 ltr     Leverancier: Kraan
Northern Brewer9 gr 60 min. 8.6 α Bloemen  
Hallertau Perle 10 gr 10 min. 5.6 α Bloemen  
Kruidnagelen2 stuks 15 min.    
Nootmuskaat (gemalen)1 gr 15 min.    
Gemberwortel, geraspt25 gr 15 min.    
Kaneel2 gr 15 min.    
Appelstroop500 gr   20 EBC  
Safbrew T-58 11 gr     Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker5 gr/ltr      

Maischschema

67 °C63 °C73 °C78 °C
stort min.20 min.40 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Voor een extra appel twist kan aan het eind van de kook 1 liter biologisch appelsap toegevoegd worden. Houd dan rekening met de hoeveelheid en kookverlies e.d.

Problemen bij brouwen

De kruidnagels heel laten en 2 stuks per 10ltr toevoegen. Als de nootmuskaat vers gemalen wordt dan ongeveer 10% minder toevoegen.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=405