Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Lentebock

van:Renko Kuperus
klasse:C
stijl:Meibok

Beschrijving

Opmerkingen:
  • Pas gewone stijgende infusiemethode toe volgens het aangegeven maischschema. Neem bijvoorbeeld 9 liter van ca 56°C en stort hier langzaam de mout en de gerstvlokken in.
  • Eindtemperatuur zal dan ongeveer 52°C zijn.
  • Spoelen met water van ca 80-85°C.
  • Zodra het kookt voegen we alle Northern Brewer hop toe.
  • De laatste 10 minuten (dus na 65 min) voegen we eventueel de Saazerhop en/of de koriander toe.
  • Na het koken laten we dit ca 15 minuten met gesloten deksel trekken.
  • Vervolgens de hop en eiwitten met een kaasdoek filtreren en dan snel koelen tot ca 25°C.
  • Na het koelen en beluchten voegen we de eerder gemaakte giststarter toe.
  • Als we gebruik maken van het depot van een echte trappist moeten we de giststarter een dag of drie van te voren maken.
  • De vergistingstemperatuur van Bootz ligt rond de 23°C .
Veel succes,

Renko Kuperus

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:7.5 %
begin-SG:1072
eind-SG:1016
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0
Watertype2 tl. melkzuur in 9 l. water

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Lichte mout (5 EBC)2 kg.   5 EBC  
Munichmout (12 EBC)400 g.   12 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 200 g.   4 EBC  
Gerstevlokken 100 g.      
Koriander7 g. 10 min.    
Northern Brewer20 g. 75 min. 7 α Bloemen  
Saaz hop5 g. 10 min. 2 α Bloemen  
Maischwater9 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwaterx liter     Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C63 °C73 °C78 °C
20 min.45 min.30 min.3 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=29