Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
Werkwijze:
- Maak van te voren van het buisje gist een giststarter.
- We schroten de mout.
- We storten alle granen in 8 liter water van 54°C zodat de temperatuur ongeveer 52°C wordt.
- We plaatsen de ketel in de hooikist en rusten 10 -15 min. bij 52°C.
- We gaan nu verhitten tot 63°C gevolgd door een rust van 45 min.
- We verhitten dan tot 73°C en we rusten nog 20 min.
- Doe nu de jodiumproef, is er geen zetmeel meer, verwarm dan tot 78°C en rust 5 min.
- Ga nu spoelen met water van 78°C totdat je 12,5 liter wort hebt.
- (Heb je een grote brander dan is de verdamping groot en kun je wel 13,5 l wort opvangen)
- Ga dan 75 min. koken (gerekend vanaf het moment dat alles kookt).
- Voeg de hop toe zodra de wort begint koken.
- Breng de wort na het koken met een roerstok flink aan het draaien (whirlpool) en wacht dan 15 minuten alvorens de hop en de eiwitten eruit te zeven met de kaasdoek.
- Daarna ga je de wort snel koelen met de koelspiraal! Als de temperatuur van de wort gedaald is tot 25 °C is ga je het SG meten. (1065 is een mooie waarde) Vul eventueel aan tot 10 l.
- Voeg dan de gist(starter) toe.
- Veel zuurstof in de wort brengen d.m.v. krachtig roeren of met een aquariumpompje.
- Zet de emmer met wort op een warme plaats (20-22°C)!
|
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 75 min. |
begin-SG: | 1065 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|
Pilsmout (3 EBC) | 2.6 kg. |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
Cara Pilsmout (10 EBC) | 250 g. |
|
10 EBC
|
|
Bitterhop | 20 g. |
75 min. |
5 α
|
Bloemen |
Chouffe giststarter | |
|
|
|
Maischwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
52 °C | 63 °C | 73 °C | 78 °C |
15 min. | 45 min. | 20 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de webredactie
Geen eind SG, alc %, EBC en EBU bekend.