Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Bière de Garde

van:Herman Holtrop
klasse:C
stijl:Bière de Garde

Beschrijving

Ik heb dit bier meerdere keren gebrouwen, steeds met een andere gistsoort. Mijn persoonlijke smaak gaat uit naar de Grand Cru gist. De andere gebruikte gisten waren van Christoffel en het IJ afkomstig. Het viel me op dat de Christoffel gist een veel neutralere smaak tot gevolg had.
De hop is in drie etappes toegevoegd: de helft van de Hallertau bij de start van het koken, na 25 minuten een kwart van de Hallertau en de helft van de Northern Brewer, na 50 minuten de rest van de Hallertau en de Goldings toevoegen. Dit is een zoetig-bitterig bier met een aardig hoppig aroma

Tips:

Ontsmetten kaasdoek:
Even natmaken en in de magnetron op vol vermogen verhitten. Alternatief: mee laten koken met een deel van het spoelwater.

Bottelen:
Het bevalt met goed om 1 dag voor het bottelen wat suiker (2-3 tl) bij het gelagerde bier te doen. De gist wordt hier wat actiever door. Indien je het bier met verse gist bottelt, heeft dit overigens geen zin.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:6.5 %
begin-SG:1067
eind-SG:1018
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Palemout (7 EBC)1.33 kg.   7 EBC  
Munichmout (20 EBC)480 g.   20 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 290 g.   4 EBC  
Kristalmout (120 EBC)125 g.   120 EBC  
Kruidnagelen1      
Koriander3 g.      
Curaçao-schillen3 g.      
Hallertau10 g. 90 min. 5 α Bloemen  
Hallertau5 g. 65 min. 5 α Bloemen  
Hallertau5 g. 15 min. 5 α Bloemen  
Northern Brewer3 g. 65 min. 7 α Bloemen  
Northern Brewer3 g. 15 min. 7 α Bloemen  
Goldings5 g. 15 min. 5.5 α Bloemen  
Wyeast 1214 Belgian Abbey       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

55 °C63 °C70 °C75 °C
30 min.30 min.30 min.10 min.

Smaakimpressie

"een zoetig-bitterig bier met een aardig hoppig aroma"

Opmerkingen van de webredactie

Verschenen in clubblad van mei 1999. De te gebruiken gist is een advies van de redactie.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=20