Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
De Saison vindt zijn oorsprong in Waals-Brabant. Het bier werd gebrouwen in de wintermaanden. Het bier moest voldoende krachtig en stevig zijn om in de daaropvolgende zomer als dorstlesser gewaardeerd te kunnen worden. Bij het maischen werd een hoge temperatuur van het beslag gebruikt. De onvergistbare suikers compenseerden uiteindelijk het ruwe karakter van de hop. Tijdens de lagering werd gebruik gemaakt van de dry-hopping. (zie ook het recept van september 2005 van de Strong Bitter) Voor de vergisting gebruiken we de safbrew T-58, een gist speciaal aanbevolen voor het maken van een Saisson. De gist zal voor een peperachtig en kruidig aroma zorgen. Daarnaast zal het bier een licht fruitige smaak hebben. Uiteindelijk zal het s.g. uitkomen op 1051. De kleur wordt 6,2 EBC en de bitterheid zal uitkomen op 29,7 EBU. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
alcoholpercentage: | 6.0 % |
begin-SG: | 1051 |
eind-SG: | 1010 |
EBC (kleur): | 6.0 |
EBU (bitterheid): | 29.0 |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|
Pilsmout (3 EBC) | 1.7 |
|
3 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
Tarwemout (4 EBC) | 0.1 |
|
4 EBC
|
|
Kandijsuiker, wit | 0.2 |
|
|
|
East Kent Goldings | 28 |
90 min. |
4 α
|
Bloemen |
Bovengist | |
|
|
|
Maischwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Opmerkingen van de brouwer
Dryhoppen met 10 gram East Kent Goldings