Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Saison

van:Louis van Velthoven
gepubliceerd:clubblad april 2007
klasse:A
stijl:Saison

Beschrijving

De Saison vindt zijn oorsprong in Waals-Brabant. Het bier werd gebrouwen in de wintermaanden. Het bier moest voldoende krachtig en stevig zijn om in de daaropvolgende zomer als dorstlesser gewaardeerd te kunnen worden. Bij het maischen werd een hoge temperatuur van het beslag gebruikt. De onvergistbare suikers compenseerden uiteindelijk het ruwe karakter van de hop. Tijdens de lagering werd gebruik gemaakt van de dry-hopping. (zie ook het recept van september 2005 van de Strong Bitter) Voor de vergisting gebruiken we de safbrew T-58, een gist speciaal aanbevolen voor het maken van een Saisson. De gist zal voor een peperachtig  en kruidig aroma zorgen.  Daarnaast zal het bier een licht fruitige smaak hebben. Uiteindelijk zal het s.g. uitkomen op 1051. De kleur wordt 6,2 EBC en de bitterheid zal uitkomen op 29,7 EBU.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:6.0 %
begin-SG:1051
eind-SG:1010
EBC (kleur):6.0
EBU (bitterheid):29.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1.7   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (4 EBC) 0.1   4 EBC  
Kandijsuiker, wit0.2      
East Kent Goldings28 90 min. 4 α Bloemen  
Bovengist       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

68 °C78 °C
90 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Dryhoppen met 10 gram East Kent Goldings
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=159