Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Rougaerdens DAS

van:Gerritjan Roubos
klasse:A
stijl:Witbier

Beschrijving

U kent waarschijnlijk allemaal wel de reclame van DAS. Die man die zegt: "Hé da's mijn DAS!". Tegen de man achter de tap, die het zojuist bestelde glas DAS aan het opdrinken is. Hoe het komt weet ik niet, maar toen ik die reclame voor het eerst zag, dacht ik: "Dat bier wil ik proeven!" Zo gezegd, zo gedaan. Ik schenk 's avonds mijn eerste DAS in, neem een slok en ... "Hé da's mijn DAS!". Want wat bleek: dit bier had ik al twee jaar geleden gebrouwen. Precies dezelfde kleur en smaak!

Twee jaar geleden heb ik voor mijn 25-jarig ambtsjubileum twee maal 15 liter witbier gebrouwen. De eerste brouw was een perfect witbier maar de tweede, volgens precies hetzelfde recept: juist de DAS! Veel te donker voor een witbier en dezelfde vreemde nasmaak als DAS. Ik heb tegen de dames van de bedrijfskantine gezegd: "Eerst de twee eerste kratten op, daarna de andere twee". Maar gelukkig kon ik die laatste twee kratten vol mee naar huis nemen. Als ik dat had geweten, dan hadden mijn collega's kunnen kiezen tussen witbier of DAS.

Eenmaal thuis heb ik lang in dubio gestaan: weggooien of tegen heug en meug opdrinken. Ik heb gekozen voor het laatste, zodoende herinner ik me nog precies die smaak.

Echt mensen, dit is mijn enige brouwsel geweest, die ik bijna had weggegooid, en wat doet Interbrew? Juist, die brengt met veel bombarie dit bier op de markt. Misschien had ik, als ik deze 'mislukte' brouw niet had gehad, wel geroepen: "Wat een heerlijk biertje". Zo zie je maar hoe subjectief smaak eigenlijk is.

Wilt u dit bier ook eens brouwen, en alle prijzen binnenhalen op iedere wedstrijd? (Want reken maar dat het aanslaat als je een bier inzendt dat lijkt op DAS). Had ik dit maar eerder geweten.

Goed, dan geef ik hier het recept, maar bedenk: dit recept heb ik negen maal gebrouwen, en acht maal is het een mooi witbier geworden. Ik denk dat de oorzaak zit in oxidatie of is er te ver doorgespoeld, want ik kan geen andere oplossing bedenken.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.1 %
begin-SG:1045
eind-SG:1006
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0
Watertype7.3 liter maischwater (pH: 5.82)

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwe, ongemout800 g.      
Haver200 g.      
Styrian Goldings hopbloemen13 g. 60 min. 4 α Bloemen  
Sinaasappelschil, gedroogde8 g. 3 min.    
Koriander5 g.      
Iers Mos (Irish Moss)2 g. 30 min.    
Safbrew WB-06      Leverancier: Fermentis
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker       

Maischschema

37 °C45 °C52 °C63 °C73 °C78 °C
20 min.10 min.20 min.45 min.20 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

De korrelgist BREWFERM BLANCHE is een goede vervanger.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=131