Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Fred

van:Amahl Turczyn
gepubliceerd:Zymurgy
klasse:A
stijl:Tripel

Beschrijving

How the dutch say "Fred"

ofwel, Wat de Hollanders van "Fred" vinden

Volgens Alan Sprints, brouwer/eigenaar van de "Hair of the Dog" brouwerij in Portland, Oregon geniet een bier uit Amsterdam zijn voorkeur. Het komt van brouwerij ’t IJ, hun sterke bier Columbus (dat sommigen als Tripel-achtig beschrijven) is verraderlijk, lichtblond van kleur, tamelijk wrang, met een aanzienlijke 9 volumeprocent alcohol. Sprints bezocht de Amsterdamse brouwerij, die gesitueerd is onder een grote windmolen, die geschikt is om graan te malen, maar ogenschijnlijk zelden gebruikt wordt. Sprints brouwde zelf al zijn eigen sterke bier in de "Hair of the Dog", toen hij bij ‘t IJ op bezoek ging en kwam er achter, dat de beide biersoorten veel overeenkomsten hadden.


Zijn eigen versie noemt hij "Fred", omdat deze het idee was van de gerenommeerde brouwer Fred Ekhardt. Fred –het bier- is hoppiger en zelfs sterker dan Columbus erkent Sprints en heeft zeker aantrekkingskracht op een selecte groep liefhebbers. Tegenwoordig is het uitsluitend verkrijgbaar in Portland, waar het per vat $ 60,00 moet kosten. Het bevat 11½ volumeprocent alcohol en wordt in zeer bescheiden hoeveelheden geproduceerd: 500 vaten (± 56,7 hectoliter) per jaar.

Doordat het zo sterk is, kan Fred –het bier- in opslag verscheidene jaren bewaard worden, waar het alleen maar beter van wordt. De bedenker van Fred was zo vriendelijk om dit verrassende recept bekend te maken, maar je moet dan wel over een brouwinstallatie beschikken om het te kunnen maken. Omdat er geen specifieke alfa-zuren in het recept genoemd worden, zegt Sprints, dat met zoveel hop de alfa-zuren in het niet vallen. Dat klinkt goed.
Eén waarschuwing voor degenen, die in flessen gaan afvullen, het zal niet goed gaan als je geen verse gist en een beetje suiker per flesje toevoegt. Sprints zelf gebruikt gistend bier als giststarter voor Fred, maar dit deel van het procédé is geheim. Het toevoegen van koolzuur kan het best worden gedaan, als je daartoe in staat bent. Als dit niet mogelijk blijkt, zou je kunnen volstaan met een beetje suiker en een paar gistkorrels per flesje toe te voegen, voordat de kroonkurk erop gaat.

Persoonlijk heb ik dit nog niet geprobeerd, maar de brouwers die ik heb gesproken, zeggen dat het werkt.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:120 min.
alcoholpercentage:10.7 %
begin-SG:1104
eind-SG:1024
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Gambrinus 2-rijige mout6 kg.      
Aromamout (55 EBC)580 g.   55 EBC  
Rijstevlokken470 g.      
Kandijsuiker, donker370 g.      
Progress15 g. 120 min. 6.2 α Bloemen  
First Gold hop15 g. 120 min. 7.5 α Bloemen  
Brewers Gold15 g. 120 min. 6.7 α Bloemen  
Liberty15 g. 120 min. 4.5 α Bloemen  
Amarillo15 g. 30 min. 8.2 α Bloemen  
Northern Brewer15 g. 30 min. 8 α Bloemen  
Crystal hop15 g. 10 min. 3.2 α Bloemen  
Saaz hop15 g. 10 min. 4.2 α Bloemen  
Styrian Goldings hopbloemen15 g. 10 min. 5.2 α Bloemen  
Chinook15 g. 10 min. 12.3 α Bloemen  
Wyeast 1728 Scottish Ale       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

68 °C
60 min.

Opmerkingen van de brouwer

De hopsoorten die 2 uur moeten koken, voeg je toe voordat het kookpunt wordt bereikt. Beperk het spoelen om de maximale dichtheid te bereiken. Een uur koken, suiker toevoegen en daarna nog een uur koken.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=114