Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Cupido's Tripel

van:Renko Kuperus
klasse:C
stijl:Tripel

Beschrijving

Voor deze maand hebben we een tripel op de agenda staan. Nee, niet zo'n gewone, zo'n alledaagse, maar een speciale. Het was in de tijd dat ik een beetje met kruiden begon te experimenteren. Na het een en ander erover te hebben gelezen, en vooral dat je in het begin niet te veel moet gebruiken, wilde ik iets maken met een kruidnageltje. Maar hoeveel heb je daar van nodig. Wel, Wilma maakte (en maakt 's winters nog steeds) wel eens Glühwein, en een van de ingrediënten daarvan was een hele citroen met daarin verschillende kruidnageltjes gestoken. Dus vroeg ik haar "hoeveel kruidnageltjes gebruik je nou ongeveer voor een liter Glühwein", een stuk of dertig was het antwoord. Nou, dacht ik als je er dertig op een liter gebruikt dan is dertig op 20 liter niet zo veel.......en zo kreeg ik weer eens een mislukt biertje. De moraal, weinig of veel blijven relatieve begrippen en moeders keuken activiteiten zijn geen referentie voor de bierbrouwer. Maar wij (ik dus) lieten ons niet kennen en een gemaakt met 4 kruidnageltjes en behaalde daarmee een zevende plaats op de open kampioenschappen in 1995 (en toen bestond de helft van het aantal inzendingen ook al uit tripels). Dit recept is al eens eerder gepubliceerd (oktober 1995) en de oplettende lezertjes onder ons zullen zien dat het recept enigszins is aangepast; minder zwaar en minder restsuikers waardoor het beter doordrinkbaar is geworden.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:65 min.
alcoholpercentage:9.0 %
begin-SG:1080
eind-SG:1010
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):40.0
Watertypewater met melkzuur aangezuurd

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.5 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (17 EBC)250 g.   17 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 250 g.   4 EBC  
Rietsuiker 250 g.      
Hallertau20 g. 65 min. 8 α Bloemen  
Hallertau10 g. 10 min. 3.5 α Bloemen  
Koriander7.5 g. 20 min.    
Kruidnagelen1 020 min.    
Iers Mos (Irish Moss)  10 min.    
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

40 °C52 °C63 °C74 °C78 °C
15 min.10 min.45 min.30 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=111