Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

De Uitzet

van:Kees Bubberman
klasse:C
stijl:Tripel

Beschrijving

Dit recept is afkomstig van Kees Bubberman, lid van de Deltabrouwers. De Deltabrouwers zijn onlangs eens op bezoek geweest bij brouwerij Pealeman in België. Kees schreef er de volgende tekst bij.

Deze zeer ambachtelijke brouwerij maakt 4 bieren, een kriek, druivenbier, het lam Gods en een heerlijke tripel, genaamd "Uitzet 1730". Een leuke anekdote valt er te vertellen over de oorsprong van de naam "Uitzet".

Rond 1730 brouwde één van de notabele van het dorp bier. Toen zijn brouwerij een keer in brand stond, en de dorpsbewoners hem kwamen waarschuwen, riep de brouwer dat ze de brand niet moesten blussen, maar gauw het bier moesten uitzetten.

Het "Uitzet" is een hoppig blond bier van rond de 6,8 % (vol), en zeker de moeite waard om het een keer te brouwen.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:6.8 %
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2.7 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Havervlokken330 g.      
Kandijsuiker, wit130 g.      
Koriander3 g.      
Challenger hopbloemen12 g. 90 min. 7.2 α Bloemen  
Hallertau8 90 min. 5.3 α Bloemen  
Hallertau8 30 min. 3 α Bloemen  
Yeasthead Delta X1 zakje      
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6 gr/liter      

Maischschema

58 °C64 °C72 °C78 °C
15 min.40 min.20 min.1 min.

Opmerkingen van de webredactie

Recept van de maand juni 2000.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=110