Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Supertripel

van:Renko Kuperus
klasse:C
stijl:Tripel

Beschrijving

Opmerkingen:
  • Pas gewone stijgende infusiemethode toe volgens het aangegeven maischema en een temperatuurtoename van ca 1°C per minuut.
  • Spoelen met water van ca 80-85°C.
  • Zodra het kookt voegen we alle Nothern Brewer hop en de koriander toe.
  • De laatste 15 minuten (dus na 75 min) voegen we 2 of 3 kruidnageltjes en de suiker toe.
  • Na het koken voegen we de aroma (Saaz of Hallertauer) hop toe en laten dit ca 20 minuten met gesloten deksel trekken.
  • Na het koelen en beluchten voegen we de eerder gemaakte giststarter toe. Als we gebruik maken van het depot van een echte trappist (bijvoorbeeld 'La Trappe') of DUVEL moeten we de giststarter een dag of drie van te voren maken omdat deze gist in 'coma' ligt en veel langer nodig heeft om weer tot leven te komen dan een korrelgist. De vergistingstemperatuur ligt rond de 21°C .

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:10.0 %
begin-SG:1095
eind-SG:1021
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 3.35 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (4 EBC) 250 g.   4 EBC  
Northern Brewer25 g. 90 min. 7.5 α Bloemen  
Hallertau10 20 min. 4 α Bloemen  
Basterdsuiker, wit200 g.      
Korianderpoeder10 g.      
Kruidnagelen2-3 stuks 15 min.    
Bovengist1 zakje      
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

42 °C52 °C65 °C75 °C78 °C
30 min.30 min.60 min.30 min.1 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=104