Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Roggen Schwarzbier

van:Erik van Dordrecht
klasse:B
stijl:Schwarzbier

Beschrijving

  • Ik weet dat roggemout op de club nogal omstreden is voor wat betreft het spoelen. Een gift van 15% is relatief gering, de maisch is niet viskeus en mijn hevelfilter loopt als een speer. Dat kon ik niet zeggen voor een maisch dat voor 67% uit roggemout bestond! (Dit bier is wel gelukt)
  • Voor de hopgift is weer uitgegaan van 25 IBU. De door de inkoopcommissie geleverde Magnum hopbellen voldoen uitstekend.
  • Het wort is aangesteld bij 1048 (12° Plato) om een vlotte doordrinkbaarheid te waarborgen.
  • Na 7 dagen is het bier overgeheveld en 4 weken later gebotteld bij een schijnbaar extract van 1017. De gebruikte gist is Wyeast 'European Ale'.
De beide bieren zijn bij diverse mensen in de smaak gevallen en ik zal ze dan ook zeker blijven brouwen omdat ik graag donkere bieren drink. Het geheim zit hem in hoge mate in het geroosterd roggemout, dat de speciale zachte smaak aan het bier geeft en niet zo kritisch is voor wat de gebruikte hoeveelheid. Een wat kwistig uitgevallen kleurmoutgift zal dus niet meteen fataal zijn

Voor de geïnteresseerde brouwer is nog een beperkte hoeveelheid Roggenröstmalz beschikbaar, alsmede een ruime hoeveelheid lichte roggemout, die ik waarschijnlijk zelf wel zal moeten opmaken. Who dares Wins!

Wordt vervolgd,

Erik van Dordrecht

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:4.0 %
begin-SG:1048
eind-SG:1017
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1.65 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Caramelmout (150 EBC)125 g.   150 EBC  
Roggemout (6 EBC)375 g.   6 EBC  
Zuurmout100 g.      
Roggemout, geroosterd250 g.      
Wyeast 1338 European Ale       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

37 °C51 °C62 °C65 °C65 °C73 °C80 °C
15 min.30 min.20 min.30 min.30 min.30 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=101