Terug naar overzicht

Koken met de Inkoopcommissie, juni 2020

tww juni 2020

Van de inkoopkcommissie

In navolging van het bier recept van de maand leek het de inkoopcommissie best wel leuk om passende recepten bij het bier te vinden. We gaan verder deze maand met een heel eenvoudig recept. Wat zullen we bij de Doenkulwaitzsen gaan eten? Eerst maar even voor de doeners onder ons het volgende: het bier realiseren kost wat meer tijd dan het in elkaar knutselen van een warme hap dus begin met het bier een week of zes eerder.

In Zuid-Duitsland hebben ze behalve goed (door)drinkbaar bier ook heerlijke verfijnde hapjes voor bij dat bier. Tussen alle Leberkäse en Weisswursten door heb ik vaak de volgende lekkernij gegeten: de Schweinshaxe. Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig.

  • De slager 2 gezellige Schweinshaxe (Eisbein) vragen. Zo rond de 800 gram per stuk. Indien hij ze al gepekeld heeft dan zout weglaten. Verder is er nodig:
  • 3 grote uien,
  • halve liter Doenkulwaitzsen,
  • kwart liter rundbouillon,
  • theelepel tijm,
  • theelepel zwarte peper,
  • theelepel zout,
  • theelepel karwijzaad,
  • 2 tenen knoflook,
  • flinke scheut olijfolie.
  • Een grof boerenlandvloerrustiek brood in dikke plakken.

Daarnaast heb je nodig: een grote gietijzeren pan met deksel (waar je normaal suddervlees in maakt). Tegenwoordig noemt men zo’n pan ook wel Dutch Oven. Het paraat hebben van een bierpul van een liter en ruim voldoende DoenkelWaitzenbier is zeer aan te raden. En een oven met hetelucht- en grillfunktie.

Bereidingswijze

(bij elkaar +/- 3 uur)

De ongepekelde Schweinshaxe een nacht onder de pekel laten pekelen. Gebruik ongeveer 50 gram zout per liter water.

Schenk een bierpul vol met DoenkelWaitzenbier en neem alvast op de goede afloop een paar ferme slokken. Nu krijg je weer zin om wat moois te koken. Neem nog een paar slokken tot dat gevoel iets minder wordt. Te enthousiast in de keuken is niet aan te raden, dan gaat er altijd iets fout.

Schil de uien en snij deze in grove stukken. Snij de huid van de Schweinshaxe met een scherp vleesmes een halve cm in. Doe dit in een wybertjespatroon. Pers de knoflook en doe alle kruiden en specerijen en zout bij elkaar. Doe er een scheutje olie bij. Doe de Schweinshaxe in een schaal en wrijf ze met je handen goed in met het kruiden mengsel. Laat dit een kwartiertje intrekken.

Zet de gietijzeren pan zonder iets erin minimaal 10 minuten op laag vuur om voor te warmen. Doe nu scheut olie, de uien en de Schweinshaxe erin. Braad dit alles ongeveer een kwartier aan, met het deksel eraf. Maak je glas leeg en vul deze opnieuw.

Giet nu de bouillon en de halve liter bier bij de Schweinshaxe, doe het deksel erop en zet de pan in de voorverwarmde heteluchtoven op 180 °C.

Maak eerst je glas leeg en maak nog een beetje troep in de keuken. Je hebt nu twee uur de tijd om de keuken op te ruimen (lees: bier te drinken). Wanneer je wakker schrikt van de keukenwekker, doe dan eerst een schoon hemd aan want slapen met een vol bierglas houd je niet droog.

Geleerd van vorige keer doe je eerst de ovenhandschoenen aan en zet de hete pan op het fornuis. Zet de grillstand van de oven aan. Leg een bakpapiertje op de bakplaat van de oven en leg met behulp van een schuimspaan of andere grote scheplepel de gare Schweinshaxe op de bakplaat. Een te kleine schep resulteert in een slagveld want het vlees valt zo van het bot en dat mag nog niet.

We gaan nu na een paar slokken nog een krokant velletje maken. Schuif de bakplaat onder de grill. Zet de pan op laag vuur en kook het overgebleven vocht in. Pak je pul en een stoel en ga voor de oven zitten. Kijk naar je eten. Je bier is al doenkel en je vlees hoeft alleen een korstje te krijgen. Draai de Schweinshaxe zodat de onderkant ook krokant wordt. Dit alles zou in ongeveer een halve liter bier moeten lukken, maar tik bij twijfel even met een mes op het vel en je hoort wanneer dit krokant is.
Volgens mij is het nu etenstijd. Plaats de Haxe op een bord, dikke plak brood erbij en flinke lepel van de ingekookte uien. Neem eerst nog een slok bier, het eten is namelijk erg warm.

Op bepaalde plaatsen in Die Heimat smeren ze nog een soort uienreuzel op het brood maar dit kon ik niet binnenhouden. Blijf wel van het brood eten zodat het vet niet op je bier gaat drijven. Eet dit niet elke week want dan gelooft niemand meer dat het die coronakilo’s zijn dat je broek strak zit. Na deze maaltijd is het goed even te rusten, maar spoel wel nog een biertje na.

Terug naar overzicht