Terug naar overzicht

White IPA

tww mei 2020
Door: Donovan Larmonie

IPA's zijn uitdagende en tegelijkertijd hele leuke bieren om mee te stoeien en zeker ook de verschillende IPA substijlen. Een van de IPA substijlen die ik zelf leuk vindt om te brouwen is de White IPA ofwel een kruising tussen een Amerikaanse IPA en een Witbier.

Een White IPA is een fruitige, pittige, verfrissende versie van een Amerikaanse IPA, maar met een lichtere kleur, minder body en met de kenmerkende toevoegingen van gist en/of kruiden die typisch zijn voor een Belgische witbier. Deze stijl is dus vergelijkbaar met een Belgisch Witbier, behalve sterk gehopt tot het niveau van een Amerikaanse IPA, bitter en hoppig zoals de IPA maar fruitig, kruidig ​​en licht als een Witbier. Meestal zijn het hoparoma en de smaak niet zo prominent als bij een Amerikaanse IPA. De White IPA is door Amerikaanse brouwers ontwikkeld als een laat-winter- of lente-seizoensbier om zowel Witbier als IPA-drinkers aan te spreken.

Dit bier heeft matige hoeveelheid fruitige esters die banaan-, citrus- en misschien een vleugje abrikoos-aroma geven. verder heeft deze stijl vaak een licht tot matige kruidenaroma van koriander of peper welke afkomstig is van toevoegingen van deze kruiden en/of de gebruikte gist. Het aroma afkomstig van de hop is matig laag tot gemiddeld, meestal van Amerikaanse of andere hopsoorten met sterke tropische, citrus- of steenfruit-aroma's. Esters en kruiden kunnen de perceptie van de hoparoma's verminderen. In dit bier kunnen lichte, kruidnagelachtige fenolen aanwezig zijn.

Een white IPA heeft een lichte tot diepgouden kleur en is meestal wat troebel, een eigenschap dat deze stijl van een Witbier heeft overgenomen. Eenmaal geschonken heeft dit bier een matige tot grote, dichte witte schuimkraag die mooi aanhoudt.

Deze stijl is licht moutig, soms misschien een beetje broodachtig en heeft een matig tot hoge hoeveelheid fruitige estersmaken als citrus (grapefruit, sinaasappel) steenfruit (abrikoos) of banaan. De hopsmaak is middellaag tot middelhoog met citrusachtige of fruitige aspecten. Er kunnen enkele kruidige, kruidnagelachtige smaken van de gist aanwezig zijn. Overigens proef je vaak ook koriander en sinaasappelschil in het bier en dat komt doorgaans door de toevoeging van deze kruiden. Het bier heeft een vrij hoge bitterheid: het is immers wel een IPA. De bitterheid geeft een bescheiden droge, frisse afdronk.

Het bier heeft een medium-lichte body met medium tot medium-hoog koolzuurgehalte. Over het algemeen niet wrang, hoewel sterk gekruide brouwsels een licht wrang mondgevoel geven.

De typische ingrediënten voor het maken van een White IPA zijn lichte en tarwemouten, Belgische gisten (het liefst een witbier gist) en citrusachtige, veelal Amerikaanse hoppen. Zelf heb ik weleens een White IPA gebrouwen met salie en/of kardemom. Naar mijn mening geven deze kruiden het bier net een extra dimensie aan de smaak, een iets vollere smaak. Net als alle kruiden die je aan je brouwsel toevoegt, moet je heel voorzichtig zijn met de hoeveelheid kruiden die gebruikt. Onthoud: dit zijn richtlijnen die gelden voor een bepaalde stijl. Maar daardoor moet je je absoluut niet laten weerhouden om lekker te experimenteren. Veel brouwplezier!

Chainbreaker White IPA clone (Deschutes Brewery)

Receptgegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.8 %
begin-SG: 1057
eind-SG: 1015
EBC (kleur): 5.0
EBU (bitterheid): 55.0

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pilsmout 1500 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout 500 gr   4 EBC  
Tarwevlokken 325 gr      
Dextrose 70 gr 30 min.    
Colombus hopbloemen  12.5 gr 60 min. 15.0 % α Bloemen  
Citra  14 gr   12.6 % α Bloemen  
Centennial 14 gr   9.4 % α Bloemen  
Cascade 7 gr   7.1 % α Bloemen  
Koriander 1.5 gr 5 min.    
Sinaasappelschil, gedroogde 5 gr 5 min.    
Wyeast 3787 trappist high gravity 1     Leverancier: Wyeast
Gistvoeding (Yeast Nutrition) 1 tl 10 min.   Leverancier: Wyeast

Maischschema

52 °C 63 °C 72 °C 78 °C
15 min. 15 min. 20 min. 5 min.

Opmerkingen van de brouwer

  • De dextrose 30 minuten voor het eind van de kook toevoegen aan het wort.
  • Als korrelgist kun je Mangrove Jack's M21 of Safbrew WB-06 gebruiken.

Bronnen

Terug naar overzicht