Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, mei 2020

tww mei 2020
Door: Michael Woolthuis

Eindelijk is daar de langverwachte 'thoestochwelopzoongauweveerinjereetimperialrussianstout. Ik kan nu wel allerhande extreme ophemelende superlatieven verzinnen maar de omschrijving lekker zwaar zwart bier lijkt mij meer dan voldoende. Een ZZB’tje dus. Eigenlijk wel een mooie biertype-aanduiding voor al dit soort gekleurde biertypen. Met deze naam hoef je dus nooit meer de discussie aan te gaan of het nu een imperial stout, imperial porter of gewoon een sterke porter of stout is of misschien een beetje donker uitgevallen dubbel. Nee, dit is gewoon een ZZB. Lekker makkelijk, geen discussie, je kan meteen aan het drinken!

Dit bierrecept leent zich uitstekend voor toevoegingen als houtsnippers of misschien een glas bourbon of whisky (zonder het glas natuurlijk [deze melding is voor onze Amerikaanse lezers om rechtszaken te voorkomen van lezers die zouden kunnen denken dat een glas in je bier een goed idee is]). Al kan je natuurlijk de laatste twee ook tijdens het brouwen alvast consumeren en dan later tijdens het drinken van het bier de smaak weer combi-denken-proeven. Het is maar wat je zelf het lekkerste of makkelijkste vindt.

Het onderstaande juni-recept, de Waitzen, is een lekkere weizen zoals die bedoeld is. Drinkbaar, romig, tikkeltje banaan en van het type ‘ik lus er nog wel één’.

Wij dachten tevens: ‘daar moet bij gegeten worden’. Lees daarvoor het volgende stukje. Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

Mei:

'thoestochwelopzoongauweveerinjereetimperialrussianstout

Juni:

Waitzen

Juli:

vakantie

Augustus:

DoenkulWaitzen

September:

Doenkulpielsie

Oktober:

Doenkulparadijs

November:

Doenkulapa

December:

Doenkulsaison

Bestellen gaat als volgt: log in op de site en kijk onder het menu ‘Voor Leden’ en kies dan voor ‘Pakket van de maand’. Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via iDeal. De levering door Brouwmaatje geschiedt dan op de aangegeven clubavond.

Groeten,
Michael

PS: Recept voor juni:

Waitzen

Receptgegevens

Recepthoeveelheid:

10 l

alcoholpercentage:

5,8%

begin SG:

1053

eind SG:

1010

EBC (kleur):

118

EBU (bitterheid)

12

Kooktijd:

60 min

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

kooktijd

Bijzonderheden

Pilsmout

 

1070 gr

 

 

Tarwemout

3 ebc

1070 gr

 

 

Crystalmout

130 ebc

107 gr

 

 

Caravienna

66 ebc

107 gr

 

 

Hallertau Hersbrucker

2,2 α

21 gr

60 min.

 

Saaz

3.0 α

8 gr

10 min.

 

Gist

Safbrew WB-06

Maisch schema

70 °C

66 °C

78°C

stort

60 min

5 min

Opmerking

Er moet genoeg koolzuur in zitten om een mooie Waitzen in je glas te krijgen. Afhankelijk van je lagertemperatuur dus zo’n 5-8 gram suiker per liter toevoegen bij het bottelen.

Terug naar overzicht