Terug naar overzicht

Ben bierbrouwen

tww april 2020
Door: Ben Jacobs

Oplettende lezertjes zullen nog wel weten dat ik mijn vorige column eindigde met de woorden dat het veranderende klimaat definitief is doorgedrongen tot in het brouwhuis. Nu schrijf je zoiets weken voordat het blad op uw deurmat belandt, dus de coronacrisis paste destijds nog net niet in mijn schrijven. Maar daar is verandering in gekomen en hoe. Geen clubavonden meer. Geen bieruitwisselingen. Niet meer samen brouwen. Mogelijk geen ONK, geloof ik… Kortom, corona is eventjes groter dan het klimaat, in onze belevingswereld dan natuurlijk. Maar gelukkig komt ons clubblad wel uit en kunnen we alsnog wat kennis en ervaring uitwisselen.

Maar doordat we nu nog vaker online zijn als we thuis werken of onszelf vermaken, moeten we gaan oppassen dat dit niet ook al het brouwen (al dan niet negatief) beïnvloedt. Ik bedoel maar, hoe lastig is het als je net je mout hebt gestort en via Teams vraagt men weer naar je. Dus nu, met dit mooie weer, gooi ik op Goede Vrijdag de stekkers uit de PC, plug de Brew Monk in en zet de mobiel op stil. En dan ga ik weer lekker aan de brouw, buiten in de tuin.

Hoe beïnvloedt corona nu mijn brouwen: nou, ik moet nu kiezen voor een bewaarbier, want zonder sociale bezigheden groeit de voorraad niet gedronken, maar wel gebottelde biertjes. Er staat gelukkig een oude batch Vlaams bruin op zolder te rijpen en ik denk dat een nieuwe batch nodig is om later in het jaar beide te kunnen mengen tot een lekker zuur bier. Dat aanstaande bier moet nog even staan op wat hout, zodat het daarna op termijn in de goede verhouding kan worden gebotteld. Bovendien weet ik uit ervaring dat het dan nog even duurt voordat zoiets open kan…

Proost, Ben
 
 

Terug naar overzicht