Terug naar overzicht

Verslag Brouwdag 15 februari 2020

tww maart 2020
Door: Jan Grimbergen

Zo’n 18 brouwers hadden zich opgegeven en verzameld in de loods van de fam. Duivenvoorden aan het Turfspoor in Lisserbroek voor het brouwen van een Scotch Imperial Stout, een uitdagend biertje voor de echte liefhebbers. Wat direct opviel was dat er een paar brouwers wat moeite hadden met de geschrote mout: zij vonden deze te fijn waardoor er verstoppingen plaatsvonden in de diverse filters. Met name gold dit voor enkele brouwers met een Brewmonk en vergelijkbare systemen. Gelukkig wist men dit op te lossen en was men weer een ervaring rijker voor de volgende keer.

Opvallend is dat de elektrische brouwsets steeds meer gezien worden op deze dag. Als reden geven de brouwers vaak op voor het gemak te kiezen, net als deze auteur trouwens. Brouwen met deze installaties is toch net even anders, zie diverse artikelen in het clubblad; dat was ook nu weer te merken. Wellicht nog een tip: meet het SG gedurende het maischen elke 10 minuten en kijk eens wat er gebeurt als je wat langer maischt dan het recept aangeeft. Soms is het verbazend het hoe het SG nog oploopt.

Ook het gebruik van de donkerste mouten riep wat vragen op: direct meemaischen of op het laatste moment toevoegen om een eventuele moutbitterheid te voorkomen. Interessante discussies waren het gevolg. De brouwsels verliepen in het algemeen goed en we zijn zeer benieuwd naar de resultaten. Het recept voor 10 liter van deze brouwdag gaat hierbij.

Jan Grimbergen

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

20-02-15

Naam recept

Scotch Imperial Stout

Brouwdatum

 

Bierstijl

Stout (Imperial Russian)

Volume

10,0 l

Begin SG

1,091 SG

Berekende kleur (Morey)

114 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

110 IBU

Brouwzaalrendement

75,0 %

Kooktijd

90 min.

 

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

10,00 l

Leidingwater

2,05 g

CaSO4

1,20 ml

Fosforzuur

6,61 l

Spoelwater

 

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

90 mg/l

2 mg/l

61 mg/l

161 mg/l

62 mg/l

139 mg/l

 

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

2,30 kg

Pale mout. Maris Otter

Thomas Fawcett and Sons

5 EBC

67,6 %

0,40 kg

Whiskymout CHÂTEAU 3 EBC Heavy 35 ppm

Castle Malting

3 EBC

11,8 %

0,15 kg

Pale Chocolate mout

Thomas Fawcett and Sons

600 EBC

4,4 %

0,13 kg

BLACKSWAEN©BLACK Extra

The Swaen

1400 EBC

3,7 %

0,10 kg

Geroosterde gerst

Thomas Fawcett and Sons

1375 EBC

2,9 %

0,33 kg

Kristalsuiker

Supermarkt

0 EBC

9,6 %

 

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

1

60,0 °C

1 min.

30 min.

3,3 l/kg

2

64,0 °C

1 min.

60 min.

3,3 l/kg

3

68,0 °C

10 min.

10 min.

3,3 l/kg

4

78,0 °C

5 min.

5 min.

3,3 l/kg

 

 
 
Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

26,0 g

Galena

pellets

13,5%

first wort hop

101,5 IBU

20,5 g

Styrian Goldings

pellets

3,0%

10 min.

5,5 IBU

20,0 g

Styrian Goldings

pellets

3,0%

5 min.

2,9 IBU

10,7 g

Styrian Goldings

pellets

3,0%

0 min.

0,0 IBU

 

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

1,0 g

Safale American (US-05)

bovengist

Terug naar overzicht