Terug naar overzicht

De proeftafel, januari 2020

tww februari 2020
Door: Ben Uijtenhaak

De clubavond van januari zorgde voor een kleine verrassing. Na het hoofdonderdeel van de avond waren er zoveel gegadigden die hun bier wilden laten proeven aan de proeftafel dat er spontaan een tweede proeftafel in gebruik werd genomen. De eerste tafel werd geleid door Theo van Eijden. De tweede tafel hebben Rob Hagen en ondergetekende voorgezeten.

Al eerste mochten we een Guinness kloon van Patrick Vuurens proeven. Het toeval wil dat ik dit bier heel recent nog had gedronken dus het was mogelijk om dit bier goed te beoordelen. Ik ben persoonlijk geen Guinness liefhebber maar het bier van Patrick stond mij wel aan. Het had even wat meer karakter en smaak dan de echte Guinness. Patrick streeft echter naar een ultieme Guinness kloon dus het advies dat we hem konden geven was om de Roasted Barley (geroosterde gerst) of een gedeelte daarvan pas met de laatste maischstap toe te voegen.

Het volgende bier dat we voorgeschoteld kregen was een Berliner Weisse van een jonge man die voor het eerst de clubavond bezocht. Gelukkig kan ik een zuur bier op zijn tijd wel waarderen en ik moet zeggen dat het een fraai bier was. Deze Berliner Weisse was opgeleukt met wat toegevoegde frambozen, hetgeen het bier een feestelijk karakter gaf. In een slank glas kan het een bierig alternatief zijn voor roze champagne. In ieder geval beviel deze uitvoering mij beter dan zoals de Duitsers hem gewend zijn te drinken. Die drinken hem met een siroop om het zure karakter te onderdrukken. In Duitsland hebben ze commerciële versies in de smaken Himbeer en Waldmeister. De eerste is knalrood en de tweede gifgroen, waarbij de smaak van de groene mij altijd doet denken aan een schoonmaakmiddel voor het toilet.

Vervolgens kwam een bier van Jan Olijhoek op tafel. Aan dit bier was een hoeveelheid dennentoppensiroop toegevoegd. Deze siroop had hij van mij gekregen. Eerder hadden we zelf een bier gebrouwen waar de dennen heel subtiel in te proeven waren. In het bier van Jan kon ik de harsige smaak echter niet terugvinden. Waarschijnlijk had zijn bier van zichzelf al smaak genoeg. Ter vergelijking had ik mijn X-Mas Tree Pale Ale meegebracht. Ik had bij dit bier na de kook (flameout) voor 20 minuten zo'n 100 gram dennentoppen op 20 liter wort toegevoegd. Deze zijn dan ook zeer duidelijk waarneembaar. Het bier zit inmiddels al een paar maanden in de fles en de scherpe kantjes zijn er nu wel vanaf. Het was echter geen bier voor Rob Hagen. Over brouwen met dennentoppen lees je meer in een volgend clubblad.

Guinness Kloon

Van: Patrick Vuurens
Klasse: B
Stijl: Irish Stout

Recept gegevens

Batch: 20,0 l
Kook volume: 23,0 l
Kooktijd: 60 min
Alcoholpercentage: 6,0%
Begin-SG: 1056
Eind-FG: 1014
EBC (kleur): 78
EBU (bitterheid): 37,0

Ingrediënten

4,00 kg Maris Otter Malt, 83,8%
0,57 kg Roasted Barley, 12,0%
0,20 kg Weyermann Dark Munich, 4,2%
0,5 kilo Muesli ook mee maischen

Hop

43,00 g East Kent Golding (bloemen, 5,1% alfazuur) kooktijd 60 min
20,00 g Goldings (pellets, 5,4% alfazuur) kooktijd 60 min

Gist

Mangrove Jack’s M15 Empire Ale

Maischstappen

64 graden, 60 minuten
78 graden, 10 minuten

Notities

Vergist op 20 °C. Na een week primaire vergisting overgeheveld en toen 6 liter apart weggezet met cacoa nibs die in likeur 43 hebben geweld (helaas niet de hoeveelheden genoteerd).

Terug naar overzicht