Terug naar overzicht

Maandbierwisselkei 2019

tww januari 2020
Door: Stefan Hendriks

Even voorstellen; ik ben Stefan Hendriks en ik brouw alweer een heel tijdje en ben sinds een aantal jaar lid van het wort wat. De eerste jaren was ik niet altijd even enthousiast over mijn brouwels,  Soms ok en soms ronduit kl#te. Sinds ongeveer een jaar is mijn schuur verbouwd tot brouwerij en heb ik een nieuwe installatie aangeschaft bestaande uit een au-bain-marie verwarmde roerwerkketel, filterpan en diverse vergistingsvaten en kasten. Sinds dat ik op deze manier mijn bieren brouw heb ik weer een paar stapjes vooruit gezet en ben ik tevreden met het resultaat. Zo kwam het idee om een keer een gooi te doen naar de wisselkei. Een goed bier brouwen en dat op fust zetten, dat was het idee. Maar ja wat voor bier? Toen kreeg ik half maart een idee, het thema van de feestweek in Vijfhuizen, waar ik woon, was oktoberfest. Daar moest ik als hobbybrouwer en lid van een van de teams wat mee doen. Een festbier zelf brouwen samen met het team erbij om zo tijdens de week ons eigen bier op tap te hebben. Zo gezegd zo gedaan, maar eerst moest er natuurlijk een proefbrouwsel gemaakt worden. Ik heb mij toen verdiept in wat ze daar zoal drinken. Marzen is een biertype wat daar van oudsher geschonken wordt tijdens de oktoberfeesten, tegenwoordig meer blond maar vroeger amber tot koperkleurig. Dit type moest het dus worden maar dan wel zoals oorspronkelijk gebrouwen.

Maandbierwisselkei 2019
Het biertype is ondergistend, de moutstort bestaat voornamelijk uit  pils of/en Vienna mout aangevuld met (cara)Munchenermouten, de hoppen zijn traditioneel van Duitse oorsprong. Misschien een beetje zuurmout nog maar dat hoeft niet perse. Maischen kan via eenstapsmaisch op 67 graden tot joodnormaal. Als gist wordt meestal de Bavarian lager of oktoberfest lager gebruikt. Ik wilde een korrelgist gebruiken en heb toen gekozen voor de saflager S-23. 
Dit was mijn eerste ondergistende brouwsel en dat was wel even spannend, wat kan je verwachten? Achteraf ging alles precies zoals bij een bovengister, alleen iets langzamer. wel moet je liefst over een tempratuur gecontroleerde vergistingskast beschikken om e.e.a. beter te kunnen sturen en later het bier ook weer te kunnen reproduceren. Uiteindelijk is het een prima bier geworden en vond ik het goed genoeg om het op tap te zetten tijdens de clubavond met als inzet het winnen van de maandbierwisselkei!

Zoals sommige misschien al weten ben ik niet gauw tevreden en hou ik van experimenteren teneinde lekkerder bier te kunnen drinken, dus heb ik exact hetzelfde recept weer gebrouwen maar nu met een andere gisten en in bijzijn van het complete feestweekteam. Het werd een hele mooie middag met veel enthousiaste bierdrinkers 😉.
Het 2e brouwsel heb ik in twee batches opgesplitst en vergist met de originele Bavarian lager van Wyeast en de W34-70. Allebei prima bieren geworden, misschien nog wel mooier dan met de s-23, maar de Bavarian lager leverde uiteindelijk het mooiste bier op!

De komende tijd blijf ik nog even hangen bij de 0ndergisters, als komend maandbier heb ik een pilsener gebrouwen, gewoon even iets lekkers zonder dat het te zwaar of ingewikkeld wordt. Binnenkort staat er een nieuw brouwsel op het programma, dit keer een meibock, ook een ondergister.

Brouwse!!

Terug naar overzicht