Terug naar overzicht

De zoektocht naar Sahti

tww januari 2020
Door: Nick Oud

Beste leden van ‘t Wort Wat,

Zoals vele bierbrouwers kom ik graag op bierfestivals om meer te leren over voor mij nog onbekende bieren. Deze liefde is ontstaan tijdens een bezoekje met mijn familie aan een Brussels bierfestival. Tegenwoordig probeer ik twee keer per jaar in het buitenland een bierevenement te bezoeken.

Festivalglazen van het Barcelona Bierfestival 2019
Festivalglazen van het Barcelona Bierfestival 2019
In maart 2019 ben ik met een goede vriend en een aantal leden van de vereniging drie dagen naar het bierfestival in Barcelona geweest. Wat een mooi evenement! We hebben lezingen gehad van o.a. Brewdog, zure Grand Cru bieren en over hygiëne bij het brouwen. In totaal waren er ook bijna 800 verschillende bieren om te proeven. We hebben ons best gedaan, maar 800 bieren was niet te doen! Persoonlijk heb ik het op 15 verschillende proefglazen per dag gehouden. Op de laatste dag van het festival kwam ik een biersoort tegen wat voor mij totaal onbekend was: Sahti. Sahti is dan wel een eeuwenoud, traditioneel biertje, maar voor velen niet bekend. Ik vertelde direct aan onze groep dat dit toch wel een érg bijzonder bier was. Niet mijn persoonlijke favoriet wat betreft smaak, maar wel zeker uitzonderlijk.

Na een mooi weekend Barcelona ben ik thuis verder op zoek gegaan naar Sahti. Jan Wurpel bleek er een mooi stuk over te hebben geschreven. Helaas had hij het bier nooit zelf gebrouwen. Mijn zoektocht ging verder. In Nederland bleek Sahti niet te worden verkocht. Buiten de grenzen moest ik mijn ontdekkingsreis voortzetten. In april 2019 stuurde ik bierbrouwerij 22 Brewing in Slovenië een bericht met de vraag of hun Sahti bier ook in onze omgeving te verkrijgen was. Als reactie kreeg ik van Ales en Maya, de eigenaren van 22 Brewing, een uitnodiging om dit type bier bij hen in Slovenië te komen brouwen! Dit moest natuurlijk even bij mij landen. In juli heb ik Maya een berichtje gestuurd, dat ik hun aanbod niet kon laten liggen.

Het was een uitdaging om in zeven dagen tijd een reis te maken naar hun brouwerij én alles te willen zien en mee te maken. Ales en Maya bleken het meest bijzondere echtpaar wat ik ooit ontmoet heb!
In de bergen rondom de havenstad Koper werd een Buena Vista concert gehouden ter gelegenheid van ons bezoek, met bier en hapjes. ’s Middags mocht iedereen meekijken hoe wij de Sahti brouwden. Een ervaring om nooit te vergeten! Na het maken van het bier kreeg ik de mogelijkheid om bijna 20 liter mee terug te nemen naar Nederland. De terugreis met zo’n zware auto was geen pretje, maar toch zeker de moeite waard. Na het lageren van de vaten wilde ik het bier in Nederland natuurlijk laten proeven!

Op onze vereniging moesten we nog even aandringen bij de uitbater, maar gelukkig hebben jullie op de clubavond in september 2019 de Sahti mogen proeven. Ik geef de uitleg er nog even bij: “Jullie drinken een oud Finlands bier, dat erom bekend staat niet al te lang houdbaar te zijn. Probeer dit recept niet zomaar zelf te maken, want een bier met jeneverbes, jenevertak en broodvergisting kan snel mis gaan als je het niet op de juiste wijze verwerkt. Geniet en bedenk dat je dit niet snel weer zult drinken!”.

Heel verrassend werd het bier afgelopen december voor de wisselkei met een 4e plek beoordeeld. En dat is iets wat ik totaal niet verwacht had. Als ik jullie nog een laatste boodschap mee mag geven: ga naar evenementen of brouw bier met mensen die je niet zo goed kent, zodat je weer met nieuwe inzichten thuiskomt. Dan brouw je misschien wel een keer hét ultieme biertje!

Proost,
Nick Oud (Old Berckhout)

 Sahti Brouwsessie in Slovenië (foto 1) Sahti Brouwsessie in Slovenië (foto 2) Impressie van het Buena Vista Concert (foto 1) Impressie van het Buena Vista Concert (foto 2)

Terug naar overzicht