Terug naar overzicht

Herinnering van een voorzitter

tww november 2019
Door: Jan-Willem Fukkink

Rondpompen

Het moet tijdens een clubavond in 2001 geweest zijn, dat we met een groepje leden besloten om een RIMS-brouwinstallatie te gaan bouwen. Onder Amerikaanse thuisbrouwers was RIMS (Recirculation Infusion Mash System) al meer ingeburgerd voor het verwarmen en op constante temperatuur houden van je maisch (beslag). Maar in Nederland waren zulke ‘duivelse’ brouwtechnieken met ‘electronic temperature controllers’, ‘pumps’ en ‘electric heating elements’ nog volstrekt onbekend. In ons kikkerlandje werd nog gebrouwen met een groot uitgevallen soeppan op een gasbrander met een butagasfles ernaast. Roeren in de maischketel deed je op ‘elleboogstoom’ en tijdens een maischrust werd de brouwketel in een hooikist getild om de temperatuur constant te houden.

RIMS
Tijdens de oprichtingsvergadering van het RIMS-team bleek dat we als groep (Bas, Frans, Bart, Walter, Renko en JW) behoorlijk wat kennis en ervaring hadden op het gebied van metaalbewerking, hygiënische installaties en softwarebesturing van real-time processen. Erg handig bij het bouwen van een vrij geavanceerd prototype waarmee we diverse aspecten van het RIMS-brouwen konden uittesten. Uiteindelijk hebben we het RIMS-geloof in het hele land verkondigd door presentaties en demonstraties te geven bij zusterverenigingen zoals De Amervallei (Amersfoort), De Koperen Tsjettel (Bolsward) en Gambrinus (Almere). En we hebben zelfs nog een RIMS-studiedag georganiseerd (in december 2004) waarbij mensen uit heel Nederland naar Hoofddorp kwamen om meer te horen en zien over deze revolutionaire brouwtechniek.

RIMS team
Fast forward naar 2019. De glimmende cilinders met een binnenketel, piepend display, zoemend pompje en soms zelfs Wifi-verbinding zijn niet aan te slepen. Geduldig en automatisch werken de Braumeister, Grainfather, Easybrew en Brew Monk hun brouwprogramma's af. Gemak dient de mens en reproduceerbaarheid is essentieel in de zoektocht naar het ultieme bierrecept. En toch verlang ik nog wel eens terug naar die tijd dat we in de werkplaats van Frans onze zelfgebouwde RIMS voor het eerst aanzetten en het magische beest zo maar uit zichzelf met behulp van een geavanceeerd PID-algoritme de maisch op een constante temperatuur wist te houden. We stonden er vol bewondering naar te kijken…

Terug naar overzicht