Terug naar overzicht

Kölsch

tww juni 2020
Door: Donovan Larmonie

Een Kölsch is een bovengistend blond Duits biertype uit Keulen. Algehele indruk: een schoon, helder, droog, delicaat gebalanceerd bier, meestal met een zeer subtiel fruit- en hopkarakter. Ingetogen moutigheid leidt tot een aangenaam goed gedempt en frisse afdronk. Een hele mondvol, wat eigenlijk neerkomt op lekker fris bier. Dit bier wordt vers gedronken.

Uiterlijk

Dit bier heeft een bleek/lichtblond tot blond/geel uiterlijk en is zeer helder. Kölsch heeft een gemiddeld koolzuurgehalte en een delicate witte schuimkraag die mogelijk niet aanhoudt.

Aroma

Een Kölsch heeft een laag tot zeer laag moutaroma met een zoetig karakter en een aangenaam, subtiel fruitaroma afkomstig van de gist (het bier heeft weleens een appel-, kers- of peeraroma). Sommige giststammen kunnen een licht wijnachtig of zwavelig karakter geven. Het bier heeft een laag bloemig, kruidig ​hoparoma. Over het algemeen is de intensiteit van aromaten vrij subtiel en toch gebalanceerd, schoon en fris.

Smaak

Zachte, ronde smaak met een mooie balans tussen de zachte moutsmaak, een licht fruitige zoetheid van de vergisting en een lage tot matige bitterheid met een schone, droge afdronk. De fijne droogheid komt door het lage restsuikergehalte. De hopsmaak kan variëren van laag tot matig hoog. De meeste hebben een gemiddelde tot lage intensiteit en hebben een bloemig of kruidig ​​karakter. Is soms licht moutig, met af en toe een zeer lichte toets van brood of honing. Kan een licht wijnachtig, mineraal of zwavelig accent hebben dat de droogheid en smaakbalans accentueert. Anders heeft een Kölsch erg schone smaak zonder diacetyl of hogere alcoholen.

Mondgevoel

Kölsch heeft een medium-licht (dun) tot medium body (de meeste zijn medium-licht) en een medium tot middelhoog koolzuurgehalte. Het mondgevoel is overigens vloeiend, droog en lekker doordrinkbaar.

Karakteristieke ingrediënten

Voor Kölsch worden veelal de traditionele Duitse hopsoorten gebruikt (Hallertau, Tettnang, Spalt of Hersbrucker). Duitse pils- of palemout geven dit bier de echte Kölsch smaak. Overigens kan er tot 20% tarwemout worden gebruikt, maar dit is vrij zeldzaam in authentieke versies. Voor de vergisting is een schone gist met een hoge vergistingsgraad wenselijk.

Technisch fiche

OG:

1.044 - 1.050

SG:

1.007 - 1.011

ABV:

4,4 - 5,2%

EBC:

6 - 12

IBU's:

18 - 30

Kölsch-Konvention

Kölsch blijft voor altijd Kölsch. Op 6 maart 1986 zijn 24 Kölschbrouwerijen in Keulen en omgeving overeen gekomen om deze Duitse bierspecialiteit te beschermen. Deze overeenkomst werd bezegeld door het tekenen van de Kölsch-Konvention. Dit document, uniek in de Duitse bierindustrie, is gedeeltelijk gebaseerd op een rechterlijke beslissing uit 1980. De uitspraak bepaalde dat Kölsch niet alleen een biersoort is, maar ook een oorsprongsbenaming. Zo kan Kölsch alleen worden gebrouwen en verkocht door brouwerijen in Keulen, met uitzondering van brouwerijen die Kölsch al jaren brouwen, ook al waren of zijn ze niet in Keulen gevestigd.

Het doel van het Kölsch-verdrag is om te voorkomen dat buitenlandse brouwerijen slechte of verwaterde Kölsch brouwen die de naam en stijl absoluut geen eer aan doen. Het verdrag creëerde ook bindende mededingingsregels en richtlijnen voor de leden van de brouwerijvereniging van Keulen. De Kölschbrouwerijen accepteerden deze regels graag.

Kölschglas
Typisch Kölschglas: de Stange.
De richtlijnen in het Kölsch-verdrag specificeren dat echte Kölsch een bovengistend, lichtgekleurd, helder, hooggegist, hopachtig bier is dat wordt gebrouwen volgens het Duitse Rheinheitsgebot van 1516. Daarnaast is besloten om Kölsch uitsluitend in de traditionele Kölschglazen (Stange) te serveren. De oorsprongsbenaming “Kölsch” moet ook duidelijk zichtbaar zijn in alle externe representaties. Dit omvat alle containers, verpakkingen en commercieel materiaal.

Een Kölsch is een mooi bier voor een lekker warme zomerdag. Als je ook je eigen Kölsch wil brouwen kun je deze twee recepten uitproberen. Deze recepten staan overigens ook op de site van de vereniging en zijn eerder samengesteld door de inkoopcommissie.

Bronnen

Kols

van: Inkoopcommissie
klasse: A
stijl: Kölsch

Receptgegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.0 %
begin-SG: 1048
eind-SG: 1013
EBC (kleur): 10.0
EBU (bitterheid): 24.0

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1200 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Havervlokken (2 EBC) 350 gr   2 EBC  
Munichmout (15 EBC) 450 gr   15 EBC  
Hallertau Mittelfruh 15 gr 60 min. 4.6 α Bloemen  
Hallertau Hersbrücker 10 gr 15 min. 5.1 α Bloemen  
Hallertau Hersbrücker 5 gr 3 min. 5.1 α Bloemen  
Wyeast 2565 Kölsch 1      
Maischwater 9 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater 7 liter     Leverancier: Kraan
Bottelsuiker 6gr/liter      

Maischschema

65 °C 63 °C 72 °C 78 °C
0 min. 30 min. 25 min. 2 min.

Zuurkuls

datum: 14 januari 2018
van: Inkoopcommissie
klasse: A
stijl: Kölsch

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.3 %
begin-SG: 1952
eind-SG: 1013
EBC (kleur): 9.0
EBU (bitterheid): 25.0
Brouwhuisefficiëntie: 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2000 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Thomas Fawcett & Sons - Viennamalt 220 gr   12 EBC Leverancier: Thomas Fawcett & Sons
Thomas Fawcett & Sons - Munich malt 120 gr   19 EBC Leverancier: Thomas Fawcett & Sons
Citra 6 gr 45 min. 12.6 α Bloemen  
Crystal hop 5 gr 45 min. 3.5 α Bloemen  
Citra 5 gr 5 min. 12.6 α Bloemen  
Crystal hop 5 gr 5 min. 3.5 α Bloemen  
Maischwater 9.6 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater 7.3 ltr     Leverancier: Kraan
Wyeast 2565 Kölsch 1      
Bottelsuiker 6gr/liter      

Maischschema

73 °C 69 °C 78 °C
stort min. 60 min. 2 min.

Opmerkingen van de brouwer

Als je liever met droge gist brouwt dan is Lallemand Danstar Nothingham een mogelijkheid.
Terug naar overzicht