Terug naar overzicht

High van je bier, brouwen met CBD en THC

tww juni 2020
Door: Theo van Eijden

Velen van ons hebben in de loop der jaren vast wel gemerkt dat er overeenkomsten zijn tussen cannabis en hop. Van beide planten is de vrouwelijke bloem zeer aromatisch. Volgens kenners zijn de twee plantensoorten taxonomisch nauw verwant en sommige van de fysieke eigenschappen van tetrahydrocannabinol (THC) en alfazuren zijn vergelijkbaar.

Terwijl cannabisplanten alleen door zaad worden vermeerderd en geteeld, wordt hop bijna uitsluitend gekweekt door de scheiding van de wortelstokken of door middel van stekken. Bij beide soorten houdt men de mannetjes uit beeld omdat dit de kwaliteit van de aroma’s ten goede komt.

In Nederland en elders ter wereld is het gebruik van aan cannabis gerelateerde producten door professionele brouwers beperkt tot hennepzaden en essences van cannabidiol (CBD), welke meestal na de vergisting worden toegevoegd. Altijd zijn deze bieren zonder psychoactief effect; dit heeft te maken met het feit dat professionele brouwers zich aan wettelijke regelgeving moeten houden en het dus verboden is om THC aan het bier toe te voegen.

Wij als thuisbrouwers zijn echter vrij om bieren te brouwen waarbij we gebruik maken van alle eigenschappen die cannabis bezit. Als je alleen op zoek bent naar vleugje smaak of aroma van cannabis in je bier, dan is het toevoegen van de gedroogde bloemtoppen voldoende. Dit gaat zeker mooie effecten opleveren. Voeg deze toe als de kook is afgelopen of na de vergising. In het eerste geval zullen bepaalde stoffen verdampen, wat bij toevoegen na de vergisting niet het geval zal zijn.  Wat het beste is hangt af van je persoonlijke voorkeur. Deze methoden zullen echter geen THC aan je bier geven, maar wel de onmiskenbare cannabisgeur.

Klein citaat van de website van de  Jellinek kliniek: CBD (cannabidiol) is een stof die voorkomt in hasj of wiet. Een andere stof die voorkomt in wiet is THC (delta-9-tetrahydrocannabinol). Deze zorgt voor het ‘stoned’ of ‘high’ effect van hasj en wiet. CBD heeft zelf geen psychoactieve effecten maar beïnvloedt de werking van THC wel. CBD en THC behoren tot de cannabinoïden. Dit zijn stoffen die veelvuldig voorkomen in de cannabis sativa plant.

In ieder geval lenen IPA’s met hun sterke hoparoma's zich er goed voor om iets met cannabis te doen. Dit geldt voor zowel het aromatisch karakater als voor het high-effect. Dit brengt echter wel een aantal logistieke uitdagingen met zich mee. Om THC te gebruiken in voedingsmiddelen en om het daaropvolgende psychoactieve effect te bereiken is het nodig deze stof op te lossen in vet of ethanol. Dit is de reden waarom dergelijke lekkernijen vaak worden gebakken zodat de actieve THC verbonden wordt aan verteerbare olie of boter; de spacecake zal iedereen wel eens geproefd hebben.

Helaas is vet in geval van bier niet het beste oplosmiddel als we ook nog van een mooie schuimkraag willen genieten. Ethanol is veel geschikter omdat dit ook in bier voorkomt. Hoewel ethanol aanwezig is in bier is de concentratie te laag. Er moet eerst een tinctuur gemaakt worden. Deze kan vervolgens na de hoofdvergisting aan het bier worden toegevoegd. Er moet eerst nog een aantal stappen doorlopen worden, zoals verhitting. Dat versnelt de decarboxylatie van THCA (tetrahydrocannabinolic zuur, een voorloper van THC) in THC . Dit moet in eerste instantie gebeuren door gebruik van droge warmte en vervolgens, of het nu gaat om het gebruik van de alcohol- of vetmethode, door infusie in ethanol, gevolgd door langdurige verhitting bij een constante temperatuur, zoals dat gebruikt wordt bij het sous vide koken.

Gelijk aan het zelf verbouwen van hop kan je ook je eigen cannabis kweken om de benodigde bloemen te krijgen waarmee je het bier kan verrijken met mooie aroma’s. Zo hoef je geen obscure coffeeshops te bezoeken. De wet staat het ons in Nederland toe enkele planten thuis te kweken. Een goede website om zaad aan te schaffen is https://www.wietzaadjes.nl/. Wees terughoudend met het gebruik hiervan, met de opbrengst van 1 plant kan je meerdere brouwsel “verrijken”.

Tinctuur

(voor 75 liter bier)

  • 3.5 g cannabisbloemen, bijvoorbeeld Sour Diesel of Blue Dream
  • 55 g alcohol van 75.5% of meer, bijvoorbeeld Navimer via Drank.nl of Dupattisier Dawn via Hanos.nl

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 150 °C. Maal de cannabisbloemen fijn en verdeel deze over een stuk aluminiumfolie, bak dit gedurende 5 minuten. Verwijder de bloemen uit de oven en laat deze afkoelen. Voeg deze daarna toe aan de alcohol in een afsluitbare glazen pot. Verwarm deze afgesloten pot sous vide gedurende 20 minuten op 77 °C. Laat het geheel afkoelen en filter het naar een klein flesje. Gebruik bijvoorbeeld een koffiefilter. Je zal ongeveer 30 ml vloeistof overhouden.

LET OP: Gebruik voor 20 liter bier 7,5 ml van deze tinctuur.

Green Dragon IPA (voor 20 liter)

Hoeveelheid:

20 liter

Begin SG:

1.059

Eind SG:

1.008

Kleur:

10 EBC

Bitterheid:

100+ IBU

ABV:

6.7%

Grondstoffen

Mouten

(94%) 6 kg pale mout 7 EBC

(4%) 225 gr Vienna mout

(2%) 112 gr Crystal mout 80 EBC

Hoppen

7 gr mix van Galaxy, Simcoe, and Mosaic start maischen

21 gr mix van Galaxy, Simcoe, and Mosaic tijdens spoelen

85 gr mix van Galaxy, Simcoe, and Mosaic first wort

112 gr mix van Galaxy, Simcoe, and Mosaic whirlpool, einde kook

112 gr mix van Galaxy, Simcoe, and Mosaic dry hop

Water

Maischwater 15 liter

Spoelwater zoveel totdat er 23 liter in de kookketel zit.

Gist

Wyeast 1056 of Safale US-05

Stap voor stap

  • Maischen 60 min. bij 67 °C

    • bij start maisch de eerste hop toevoegen

    • als je start met spoelen de tweede hopgift

  • Koken 90 min

    • voordat het wort kookt de derde hopgift toevoegen

    • Na 90 minuten koken het vuur uitzetten en deze laten afkoelen tot 80 °C

    • dan de vierde hopgift toevoegen, deze 20 minuten laten staan

  • Afkoelen naar 18 °C en overhevelen naar het gistvat

    • Niet vergeten de gist toe te voegen, vergisten op 18 °C

  • Vergisten totdat er geen waterslotactiviteit meer is

    • voeg de dry hop toe en laat dit 5 dagen staan

  • Hevel over naar het lagervat en laat dit een week staan op 2°C.

  • Voeg 7–8 ml tinctuur toe vlak voor het bottelen, vergeet niet de vloeistof goed te mengen

  • Bottelen met 6 tot 9 gr suiker per liter, afhankelijk van je voorkeur

Bronnen

Terug naar overzicht