Terug naar overzicht

Oproep

tww februari 2020
Door: Jean-Pierre Bylard

Beste mede-clubleden,

De vraag over het brouwen van kuitbier leg ik maar even bij jullie neer. Ik wil 10 lt. kuitbier gaan brouwen. Helaas staat in het receptenoverzicht van de club daar geen recept van.

De mouten (3 soorten) en hun hoeveelheden heb ik wel. Ik weet ook dat er géén zaken als koriander e.d. toegevoegd mogen worden.

Het maischen is redelijk eenvoudig. Je begint met maischen meteen ná het storten van de mout, dus nog in het koude water, en gaat langzaam verwarmen tot het “brewers window” = ca.65 °C, in totaal 70 minuten. Daarna op 78 °C  , gedurende 10 minuten afmaischen. Maar dan: ik weet wèl welke hoppen ik kan gebruiken: Saaz of H.Mittelfrüh of Tettnanger, maar ik weet niet welke hoeveelheden van welke hop en de bijbehorende kooktijd. Dat laatste schijnt toch gauw 70 minuten te zijn. Het wordt een redelijk bitter bier met een bitterheid tussen de 20 en 40 EBU.

Wie, oh wie, kan mij helpen met het vinden van de ontbrekende gegevens: hopsoort, het alfa %, kooktijd en de hoeveelheid van de gekozen hop om die EBU van 20 tot 40 te bereiken? Helemaal of bij benadering.

Met vriendelijke groet,
Jean-Pierre

Terug naar overzicht