Terug naar overzicht

Van het bestuur, december 2019

tww december 2019
Door: Nico van Kampen

Het nieuwe brouwseizoen (voor zover iemand zich laat tegenhouden door de zomer) is alweer in volle gang en we naderen de feestdagen rap. Zelf heb nog niet heel veel keren gebrouwen dit jaar en mijn biervoorraad dreigt op te drogen. Ik durf wel te stellen dat de voorraad in jaren niet zo laag is geweest. Gelukkig staat de sterke blonde in de hervergisting en zeer binnenkort kunnen we gaan proeven. Overigens, de hervergistingsmeter doet zijn werk weer geweldig en is niet meer weg te denken uit onze brouwerij. Zoals het een goede traditie betaamt gaan wij (mijn brouwmaten en ik) weer tussen Kerst en Nieuwjaar brouwen. Dat brengt mijn biervoorraad weer op 2 bieren. Nog veel te weinig !!

Afgelopen clubavond

Afgelopen club avond hebben wij geleerd over een nieuw product op de markt, namelijk wethops. Hier bij is de vers geoogste hop gemalen en geperst ingeblikt onder een N/CO2 mengsel (samenstelling geheim; zonder zuurstof i.v.m. oxidatie). Deze hop wordt op ≈ 1 à 2°C bewaard en zou zo lange tijd houdbaar zijn. De geadviseerde -20°C voor gewone hop zou niet kunnen i.v.m. de aanwezigheid van water in het blik. We hebben ook 2 bieren geproefd die met wethop gemaakt waren. 1 was erg lekker de ander wat minder. Het zal niet de juiste avond voor mijn smaakpapillen geweest zijn maar ik kon het verschil met gewone hop er niet uithalen.
Ze worden verkocht (a € 15,-) per blik van 300 gr. De hop is na openen niet lang houdbaar, dus als je van plan bent het te proberen maak dan een bier/hoeveelheid waarin je het hele blik kan verwerken.

Komende clubavond

Bier en spijs
Komende clubavond is onze oudejaarsavond. Ook dit jaar gaan wij weer de inmiddels beroemde Bier/Spijscombinaties doen!!  Het onderwerp is dit keer Zure bieren (al dan niet met fruit) met Tapas.  Aan het bestuur de taak om dit uiteraard eerst aan een strenge controle te onderwerpen. Daniel Eisinger is vreselijk enthousiast aan de gang gegaan en kwam afgelopen clubavond met de door hem bedachte combinaties om door ons te laten proeven en keuren. Nu ben ik zelf totaal geen liefhebber van zure bieren maar zelfs ik moest toegeven dat enkele combinaties voortreffelijk samensmolten.

Programma 2020

Uiteraard zijn wij als bestuur al weer volop bezig met de programmering voor het nieuwe jaar. Jan Wurpel (namens de kwaliteitscommissie) trapt januari af met een Gist-presentatie. Zeker de moeite waard voor een ieder om nog wat bij te leren.

In februari is er weer onze jaarlijkse ALV. Aansluitend zal er nog verdere invulling aan het programma gegeven worden. Zodra de details definitief zijn, horen jullie dit. Houd deze datum vrij in je agenda, er staan wat belangrijke agendapunten te bespreken. Hierover straks wat meer.

Verder zijn wij bezig met het plannen van een brouwerijbezoek, presentaties over smaakafwijkingen, Hout en Bier. Hierover volgt informatie zodra de details bekend zijn.

Algemene Ledenvergadering

Nog even over de ALV.  Er zijn dit jaar wat ontwikkelingen geweest in het bestuur. Wellicht weten jullie dat Jan Wurpel na vele jaren trouwe dienst het bestuur gaat verlaten. Hank Lucas heeft tussentijds besloten het bestuur te verlaten. Ook ik heb te kennen gegeven er per februari een punt achter te willen zetten. Ik wil mij blijven inzetten voor de diverse commissies zolang mijn beschikbare tijd en interesses dit toelaten. Mijn tijd in het bestuur heb ik altijd graag gedaan maar aan al het moois komt een eind.

Het bestuur moet verjongd. Nieuwe jongere enthousiaste mensen met nieuwe frisse ideeën en initiatieven zijn nodig om de dynamiek in de vereniging te handhaven, en deze ook in de toekomst voor iedereen interessant te houden. Ik roep een ieder op eens na te denken of hij/zij misschien de juiste persoon is om plaats te nemen in het bestuur. Proefdraaien en eens een praatje over wat het inhoudt is mogelijk en wordt aangemoedigd. De vergaderingen zijn altijd best wel informeel en erg gezellig. Er zijn niet veel verenigingsbesturen waar het bier zo rijkelijk vloeit.

Brouwdagen 2020

De Brouwdagdatums zijn weer geprikt en zullen binnenkort in de kalender verschijnen. 15-2-2020, 21-3-2020, 9-5-2020, 29-8-2020, 10-10-2020 en 21-11-2020.

Kort geleden hebben wij de Westvleteren 12 kloon gebrouwen. Hierin heb ik wat vernieuwde inzichten verwerkt, opgedaan tijden een presentatie (alweer drie maanden geleden) over hoe een goed Belgisch bier te maken. In het kort komt het neer op: Houd het simpel. Om een eind SG onder de 1010 te bekomen bij een toch wel zwaar bier moet er suiker bij, soms veel suiker. Maisch gewoon anderhalf uur op 63 graden en vergist op 20°C en laat hem oplopen (uit zichzelf) naar tegen de 30!! Ik ben zeer benieuwd naar de resultaten.

De bieren voor volgend jaar zijn nog niet ingedeeld. Een van de brouwdagen zal een door de technische commissie bedacht experiment zijn. Een andere brouwdag gaan we iets doen met een nieuwe gist (KVEIK). Dan zal er nog een van de bieren voor de clubkampioenschappen gemaakt worden.  Als er verder nog goede ideeën zijn dan hoor ik dat graag.

Gadgets

Op het Gadgetfront is het rustig. Laatst heeft de redactie een mooie special over gadgets gemaakt. Verder hebben wij nog in de pijplijn: tekeningen van diverse kratjes, een ispindle V2.0, een hervergistingsmeter V2.0. Maar ja die dingen duren toch altijd wat langer dan gedacht. Wel hopen we binnenkort met meer info te komen. Wordt vervolgd.

Een ieder die(helaas) niet op onze laatste clubavond van het jaar komt (heel onverstandig 😊) wens ik alvast goede feestdagen en het allerbeste voor het nieuwe jaar. En dat je maar mooie bieren mag brouwen.

Groet,
Nico

Terug naar overzicht