Terug naar overzicht

Van het bestuur

tww november 2019
Door: Theo van Eijden

Brouwseizoen

De R zit in de maand en dan is het brouwseizoen is weer in volle hevigheid losgebarsten. Met de buitentemperaturen van nu is de vergisting beter in de hand te houden als je niet over een klimaatkast beschikt. Zelf ben ik gestart met de zoektocht naar een perfecte Helles. Dat is een bier dat ik afgelopen zomer in Beieren aan de rand van de  Chiemsee tegen het lijf gelopen ben en ik moet zeggen het was liefde op het eerste gezicht … Een ondergistend bier dat erg schoon van smaak is met een fijn hoparoma en iets kruidigheid van de hop. De brouwerij staat in Rosenheim am Inn en produceert maar twee typen bier, de eerder genoemde Helles van 4,8% en een Export van 5,6%.  Na twee redelijk gelukte brouwsels moet ik zeggen dat het nog steeds niet meevalt om de kwaliteit van een dergelijk bier te evenaren. Ik ben inmiddels van mening dat als je dit kan brouwen, je mag zeggen dat je een goede brouwer bent. Onze oosterburen omschrijven het als volgt: Chiemseer Hell - ist charaktervoll und ein typisches bayerisches Helles. Es ist hellgelb in der Farbe, frisch, süffig und angenehm mild im Geschmack.  Op de planning staat nu inmiddels  nummer drie van deze serie. Leuk is wel om ieder brouwsel een kleine verbetering te doen aan de hand van de ervaring van de vorige. Dit is natuurlijk ook de enige manier om het proces goed onder de knie te krijgen, alleen heb ik mijzelf daar nooit de tijd voor gegeven. Zodra de resultaten goed genoeg zijn zal ik jullie hier deelgenoot van maken.

Clubkampioenschappen

Ook andere resultaten zullen we nog even op zich laten wachten en dat is de brouwer wiens bier tijdens de clubavond van oktober als beste van 2019 uit de bus komt. We moeten nog even geduld hebben, de prijsuitreiking is tijdens de avond van 14 december. Voor de proeverij waren ongeveer 45 leden aanwezig. Daarmee waren alle tafels bezet en had niet iedereen de verplichting deel te nemen aan deze proeverij. Ook dit jaar zijn er weer een groot aantal bieren ingezonden, zodat niet alles gekeurd kon worden. Een deel van de bieren zal door de keurmeesters thuis verder worden beoordeeld en gekeurd. Omdat er veel bieren gekeurd werden was er geen tijd voor het bier van de maand  dat Ton Westerveld had ingebracht. Wel een beetje jammer want hij had speciaal voor Halloween een Pumkin ale gemaakt. Zijn bier schuift door naar de clubavond van november.

Hop

De nieuwste ontwikkelingen op hopgebied zijn nog steeds niet ten einde. Zo zijn er o.a. de hopextracten en de wethops niets is gek genoeg. Wethops maken het mogelijk het hele jaar door bier te brouwen met hop alsof deze vers geoogste is. Carel Krol van het Hollands Hophuis heeft deze techniek mede ontwikkeld en gaat ons daar tijdens de avond van 22 november meer over vertellen. We zullen daarbij een bier proeven dat met wethop is gebrouwen en een voorbeeldrecept bespreken.  Mogelijk raak je enthousiast van deze hoptechniek en wil je er zelf mee aan de slag.

Terug naar overzicht