Terug naar overzicht

Weer eens wat nieuws

tww mei 2019
Door: Dennis van Rijswijk

Anvil FIAK
Bron: Anvil Brewing Equipment
Vloeken in de kerk. Het kan eigenlijk niet door de beugel en toch is dat precies wat ik vandaag ga doen. Niet omdat ik graag een rebel of betweter wil zijn, maar omdat ik nieuwsgierig ben naar reacties en ervaringen van mede ‘t-Wort-Watters. Amerikaanse hobbybrouwers hanteren technieken die ik tijdens onze brouwdagen nagenoeg niet tegenkom. Een van deze technieken is het gebruik van een waterkoeler of koelbox om te maischen.

Een andere methode is BIAB (brew-in-a-bag). In het kort behelst deze methode het volgende: in de brouwketel wordt een zak gehangen waarin de mouten worden gestort om te maischen. Na het maischen wordt de zak als een theezak omhoog gehaald of getakeld. Soms wordt er nog gespoeld op de “reguliere manier” en soms word de zak, wederom als een grote theezak, in een extra pan met verhit spoelwater gedompeld alsof men thee trekt. Omwille van tijdwinst en kostenbesparing wordt een lager brouwzaalrendement door BIAB brouwers voor lief genomen.

De toename van het aantal elektrische ketels tijdens de brouwdagen toont aan dat BIAB een aantrekkelijke alternatieve brouwtechniek is. De zak is weliswaar vervangen door een moutpijp met filter én er wordt wel degelijk gespoeld, maar toch. Eén pan voor al uw brouwwensen.

Zelf ben ik ook in het bezit van een elektrisch exemplaar (de goedkopere variant) en ook al ben ik erg tevreden over het bedieningsgemak, het blijft een bewerkelijk apparaat om schoon te maken. Schoonmaken is, zoals we allen weten, van essentieel belang voor een goed brouwsel. En met meerdere ketels, emmers, mandflessen en alle toebehoren bijna een dagtaak. 

Anvil Dip Tube
Bron: Anvil Brewing Equipment
Ook voor BIAB brouwers! Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik de FIAK techniek tegenkwam. Iets waar ik zelf

 ook al over na had gedacht. FIAK staat voor ferment-in-a-kettle.

De gedachte is dat de (middels BIAB verkregen en) gekoelde wort in de kookketel wordt vergist. FIAK brouwers boren hiertoe een gat in de deksel van de kookketel ten behoeve van een waterslot en verzegelen de deksel met de pakking van een snelkookpan. Voordelen van deze methode (zouden) zijn: minder brouwapparatuur, minder schoonmaak én minder kans op oxidatie of infecties. Persoonlijk zie ik FIAK wel zitten. We hebben weinig ruimte binnenshuis en in de schuur. Ook scheelt het een hoop gesjouw naar de brouwdag. Het enige probleem is dat je nog steeds moet hevelen. Dacht ik…

Brew In A Bag

De Amerikaanse fabrikant Anvil Breweries, een instap-merk van het vermaarde Blichmann Engineering in samenwerking met John Palmer (klaarblijkelijk een thuisbrouw-God) verkoopt een speciale FIAK-set. Deze set, met een verkoopprijs vanaf 20 dollar, bevat alle ingrediënten om van een (Anvil)ketel een vergistingsvat te maken. Brouwketels van Anvil zijn standaard voorzien van een “diptube” (in het Nederlands een dompelbuis), in de FIAK-set zitten onderdelen om deze “diptube” te draaien. Hiermee kan de ketel worden leeggehaald zonder droesem, hop- of gistdeeltjes (een zgn. “racking-arm”). Het is dus mogelijk om direct vanuit de brouwketel te bottelen. Dat is een (tijds)besparing!

Meer informatie: www.anvilbrewing.com


QR code FIAK
Bron: www.brulosophy.com

Nawoord: Ik heb contact gezocht met Anvil Brewing en ze leveren wereldwijd. De transportkosten zijn erg hoog maar wellicht kan een gezamenlijke inkoop en de door mij gevraagde korting die drukken. Indien je geïnteresseerd ben laat me dat dan weten, ga ik graag verder met ze in gesprek.

Terug naar overzicht