Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, mei 2019

tww mei 2019
Door: Michael Woolthuis

Voor mei is er eindelijk witbier. Er wordt door sommigen een beetje op neergekeken als zijnde niet de moeite van het brouwen waard. Het is echter een biertype dat zich uitstekend leent voor het uitproberen van kruidendingetjes, al moet je er wel op letten dat je er een balans in vindt.

Dit recept is trouwens ook in zeer korte tijd te brouwen. Brouwen, 2 weken hoofdvergisting, 2 weken lagering, bottelen, 2 weken warmte kamer, 2 uurtjes in de koelkast en drinken maar. Het mooiste is dan wel als je de lagering tussen de 5° en 10° Celsius kan doen want dan klaart hij het beste. 

Het is ons zelfs al een keer gelukt om in 5 weken een prima witte te drinken. Als je niet in staat bent om een temperatuurgecontroleerde lagering toe te passen dan kan het klaren iets langer duren. Al mag een witbier natuurlijk wel lekker schimmig zijn. 

Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

Mei: Eindelijkwitbier.  De naam zegt alles.
Juni: Effelekkermild.
Augustus: Bitterexit
September: GoodnesBrown
Oktober: Londonesb

Bestellen gaat als volgt: Log in op de site en kijk onder het menu “Voor Leden” en kies dan voor Pakket van de maand. Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via iDEAL. De levering door Brouwmaatje geschiedt dan op de aangegeven clubavond.

Groeten,
Michael

PS: het recept van juni: Effelekkermild

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 90 min.
alcoholpercentage: 4.4 %
begin-SG: 1040
eind-SG: 1010
EBC (kleur): 71.0
EBU (bitterheid): 28.0
Brouwhuisefficiëntie: 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Palemout 1100 gr   7 EBC  
Caramout 250 gr   120 EBC Leverancier: Dingemans
Chocolademout 80 gr   900 EBC  
Maisvlokken 130 gr      
Rietsuiker  170 gr      
Fuggles 17 gr 90 min. 5.8 α Bloemen  
Fuggles 7 gr koudhop 5.8 α Bloemen  
Maischwater 6.4 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater 11.6 ltr     Leverancier: Kraan
Safale S-04 1     Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker 4 gr/ltr      

Maischschema

69 °C 65 °C 78 °C
stort min. 60 min. 5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Het eind SG mag eindigen ergens tussen de 1007 en de 1012. Een lager eind-SG geeft een iets drogere finish aan het bier waardoor de moutsmaak iets meer naar voren komt. Voor een meer vastelandhoeveelheid CO2 moet je 5 gr/liter bottelsuiker toevoegen. De koudhop toevoegen tijdens de laatste 2 weken lagering. Als je een meer klassieke Mild Ale wilt hebben dan moet je de koudhop weglaten.

Terug naar overzicht