Terug naar overzicht

American wheat ale

tww januari 2019
Door: Theo van Eijden

Dit recept is voor een kloon van een Amerikaans tarwe bier van de  Triton brouwerij uit Fort Harrison. Zie link: http://www.tritonbrewing.com/. Door de gebruikte grondstoffen is het een totaal ander bier dan de traditionele Duitse of Belgisch tarwebieren. Op het Great American Beer Festival heeft dit bier een Bronzen medaille gewonnen in zijn klasse. Het bier is goud van kleur met een mooie witte schuimkraag. Door gebruik van de US-05 korrelgist erg neutraal gistprofiel en geen esters.

Recept gegevens

Batchgrootte:

10 l.

Kooktijd:

60 min.

Alcoholpercentage:

5%

Begin-SG:

1.055

Eind-SG:

1.018

EBC (Kleur):

5

EBU (Bitterheid):

25

Brouwhuisefficiëntie

-

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Pilsmout (3 EBC)

1860 gr.

 

3 EBC

 

Tarwemout

600 gr.

 

 

Weyerman 

Tarwevlokken

60 gr.

 

 

 

Goldings

11 gr.

60 min.

4,8 α

 

Sorachi Ace

4 gr.

20 min.

11,3 α

 

Sorachi Ace

4 gr.

5 min.

11,3 α

 

Sorachi Ace

5 gr.

 

11,3 α

6 dagen na hoofdvergisting

Fermentis US-05

1

 

 

 

Maischwater

7,5 liter

 

 

 

Spoelwater

 

 

 

Spoelen totdat er 12 liter in de kookketel zit

Maischschema

67 °C

78 °C

60 min.

2 min.

Werkwijze

Inmaischen op 67 °C en spoelen totdat er 12 liter in de kookketel zit. Dit compenseert de kook- en vergistingsverliezen. Koken gedurende 60 minuten daarna spoelen en afkoelen naar vergistingstemperatuur. Houd de vergisting op 20 °C. De dry hop aan het einde van de hoofdvergisting toevoegen, niet langer dan 6 dagen, daarna overhevelen voor de lagering op 5 °C. Laat het bier 22 weken rijpen voor bottelen.

Terug naar overzicht